Logo Realitatea.md

Socialiștii vor negocia formarea coaliției de guvernare numai în baza la trei blocuri de subiecte

09 Aprilie 2019, 11:38 // Politica

Comitetul Executiv Politic al PSRM împreună cu fracțiunea parlamentară a PSRM s-a convocat în ședință, marți, 9 aprilie 2019, pentru a discuta situația politică din țară și a determina acțiunile de mai departe ale partidului în acest context. 

În context, Comitetul Executiv Politic și fracțiunea parlamentară au decis să propună spre examinare și aprobare Consiliului Republican al partidului, care va avea loc pe data de 12 aprilie 2019, următoarele 3 blocuri de subiecte pentru formarea majorității parlamentare și participarea în guvernare a PSRM.

BLOCUL I. Pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar:

a.) anularea Legii care pune pe umerii cetățenilor țării responsabilitatea pentru recuperarea miliardului furat. Crearea Comisiei de anchetă parlamentare privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați.

b.) politica socială pro-activă prin adoptarea legislației:

- de indexare a pensiilor de 2 ori pe an;

- de instituire a capitalului matern ca suport esențial pentru familiile din Republica Moldova.

c.) politică echilibrată în domeniul relațiilor interetnice:

- anularea Legii nr. 257 din 22.12.2017 „Cu privire la completarea Codului audiovizualului al Republicii Moldova nr. 260/2006” care a fost denumită fals și manipulatoriu de combatere a propagandei.

- ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, pe care Republica Moldova a semnat-o la 11 iulie 2002, dar nu a ratificat-o până în prezent. Adoptarea în redacție nouă a Legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova (limba rusă – statut de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova);

- adoptarea pachetului de legi cu privire la statutul Autonomiei Găgăuze elaborate cu suportul instituțiilor europene, OSCE, de către grupul de lucru mixt format din reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova, Adunării Populare a Găgăuziei, societății civile.

BLOCUL II. Consolidarea instituțiilor statului.

Revenirea la împuternicirile Președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, în special, în ceea ce ține de securitatea statului (revenirea SIS în subordinea administrației prezidențiale). 

BLOCUL III. Partajarea responsabilității în procesul de guvernare.

Partidul Socialiștilor fiind partidul care a obținut cel mai mare număr de mandate în actualul Parlament, consideră just ca funcția de speaker al legislativului să îi revină anume PSRM. Pentru această funcție partidul o va înainta pe Dna Zinaida Greceanîi, președintele Partidului Socialiștilor.

Totodată, în cadrul următorului Guvern, PSRM va insista să îi revină domeniile politicii externe și apărării (inclusiv ministerele de resort).

Citeste tot despre: PSRM, trei blocuri de subiecte
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile