Logo Realitatea.md

Socialiștii dau de înțeles că Stoianoglo va cere ridicarea imunității unor deputați. Sunt „curioși” cu privire la o nouă coaliție

18 Mai 2020, 13:19 // Politica

PSRM condamnă ferm acțiunea de corupere politică, pe care o promovează intens grupările oligarhice cu scopul de a distruge majoritatea parlamentară și a demite Guvernul în plină criză pandemică, se anunță într-un comunicat emis presei, ca un comentariu la ultimele două plecări din PDM. „Frica acestora de un Procuror General independent, care se apropie tot mai mult de beneficiarii reali ai furtului miliardului, dar și intenția Guvernului de a întoarce poporului Aeroportul furat, îi face pe aceștia să corupă tot mai mulți politicieni, inclusiv deputați”.

În comunicat, socialiștii dau de înțeles că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ar urma să vină săptâmâna asta în plenul Parlamentului pentru a cere ridicarea imunității unor deputați. Nu sunt date nume.

Se dorește cu tot dinadinsul ca în această săptămână să nu mai existe o majoritate parlamentară, care să poată vota inclusiv o eventuală solicitare a Procurorului General de ridicare a imunității în cazul unor deputați, care au avut un rol important în furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Grupările oligarhico-criminale fac tot posibilul ca să-și apere astfel imunitatea personală, dar și să-și păstreze miliardele de lei furate de la cetățenii moldoveni, să-și apere Aeroportul Chișinău, furat de la poporul nostru. Asistăm la un atac orchestrat, coordonat și finanțat din greu din miliardul furat de către oligarhii fugari prin Miami și Israel. Cetățenii au așteptat mulți ani să se facă dreptate în dosarul furtului miliardului, dar și în cazul Aeroportului concesionat ilegal. Suntem aproape ca adevărul să triumfe, iar banii furați, să înceapă să fie întorși, cu tragerea la răspundere a celor vinovați. Suntem siguri că poporul este de partea noastră, a celor care vor ca „dosarul miliardului” să fie dus la bun sfârșit, iar Aeroportul să fie întors statului”, scrie în comunicat.

Totodată, socialiștii și-au reiterat poziția că sunt gata să meargă la alegeri parlamentare anticipate, deși partenerii de coaliție - democrații care au rămas 15 la număr - au fost și sunt, deocamdată, împotrivă.

„Cei care distrug majoritatea parlamentară, cumpărând deputații, cei care vor să arunce țara în haos în perioada crizei pandemice prin demiterea Guvernului Chicu, trebuie să-și asume toată responsabilitatea pentru cele ce se vor întâmpla. PSRM reconfirmă dorința de a păstra stabilitate în țară, dar este gata oricând să meargă la alegeri parlamentare anticipate, proces democratic la care cetățeanul își va spune decizia. Parlamentul țării nu mai trebuie să aibă partide oligarhico-criminale. Suntem curioși să vedem, dacă formațiunile PAS și PPDA vor colabora cu grupurile oligarhice din Parlament – Șor și Pro-Moldova, inclusiv pentru demiterea Guvernului Chicu, conchide PSRM.

Amintim că azi alți doi deputați au părăsit fracțiunea PDM și au aderat la „Pro Moldova”. Este vorba despre Vasila Bîtca și Ghenadie Verdeș. Asta înseamnă că, în prezent, PDM numără 15 deputați.

Dacă ar fi să adunăm cu cei 37 de deputați ai PSRM, care reprezintă acum coaliția de guvernare, ieșim la 52 de mandate. Coaliția de guvernare deține majoritatea parlamentară cu cel puțin 51 de mandate, adică în cazul în care încă un deputat alege să plece, atunci coaliția de guvernare ar putea fi deja actuala opoziție: PAS, PPDA, Partidul ȘOR, „Pro Moldova”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile