Logo Realitatea.md

Socialiștii nu se lasă bătuți! Vor veni din nou în Parlament cu inițiativa de a oferi un statut special limbii ruse

21 Ianuarie 2021, 17:17 // Politica

Partidul Socialiștilor condamnă hotărârea Curții Constituționale cu privire la Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată de Parlament în sesiunea de toamnă a anului 2020 la inițiativa PSRM, prin care a declarat-o neconstituțională, afirmând că „această decizie este motivată politic și nu corespunde cu spiritul statului de drept, care trebuie să fie respectat de reprezentanții sistemului judiciar și cu atât mai mult de judecătorii Curții Constituționale a țării”.

„Nu este pentru prima dată când Curtea Constituțională a Republicii Moldova aprobă decizii părtinitoare din punct de vedere politic, anulând legile și deciziile autorităților alese democratic. Prin astfel de decizii, Curtea Constituțională subminează una dintre cele mai importante fundamente ale unui stat democratic - principiul separării puterilor. Atunci când a fost luată decizia asupra Legii privind funcționarea limbilor, judecătorii Curții Constituționale au creat o situație flagrantă care a contribuit la încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova, creând inegalități și divizând oamenii în funcție de limbă și etnie”, se arată într-un comunicat de presă al PSRM.

Potrivit socialiștilor, prin decizia sa, Curtea Constituțională „readuce țara noastră în atmosfera de ură interetnică de la sfârșitul anilor '80 - începutul anilor '90. Decizia Curții Constituționale va avea cel mai negativ impact asupra procesului de soluționare a problemei transnistrene, aprofundând neîncrederea între cele două maluri ale Nistrului”.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova intenționează să reinițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlamentul țării.

Amintim că, astăzi Curtea Constituțională a anulat legea ce acorda limbii ruse un statut special pe teritoriul țării noastre în detrimentul limbii de stat - cea română.

Mai multe detalii la acest subiect găsiți mai jos:

Citeste tot despre: limba română, PSRM
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile