Logo Realitatea.md

Soluția propusă de Serviciul Vamal pentru a distruge monopolul asupra exportului de nuci

17 August 2019, 16:25 // Societate

Reprezentanții Asociației exportatorilor de nuci și Asociației producătorilor de nuci, dar și mai mulți agenți economici au fost convocați la o ședință la Serviciul Vamal pentru a li se comunica ce soluții au fost identificate în distrugerea monopolului la exportul nucilor. 

Problema a fost discutată anterior la mai multe ședințe de Guvern, iar Maia Sandu a cerut acțiuni cât mai rapide și concrete pentru demonopolizarea acestui sector și blocarea schemelor de corupție

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a convocat o ședință privind monopolul asupra exportului de nuci, cu participarea Înaltului Consilier UE în domeniul vamal și fiscal, Rosario de Blasio și responsabililor din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Serviciului Fiscal de Stat și altor autorități naționale de resort.

Propunerile instituției, convenite de comun acord cu reprezentanții mediului de afaceri prezenți, urmează a fi înaintate Comisiei interguvernamentale „pentru analiza monopolului privind exportul nucilor” pentru examinare, în vederea realizării acestora.

„În contextul analizei domeniului vizat și a acțiunilor recent întreprinse pe acest segment, Serviciul Vamal nu intervine 100% asupra exporturilor, iar verificările pot fi dispuse punctual, doar în baza sistemului de management al riscurilor de fraudare (date eronate, acte falsificate etc.).

Totodată, accentul este îndreptat pe linia II de control, care, în cadrul planificării bazate pe analiza de risc, poate presupune controale ulterioare și cereri de asistență administrativă internațională”, se arată într-un comunicat de presă emis de către Serviciul Vamal.

Aceștia au discutat și despre procedura de obținere a certificatelor de origine și condițiile de solicitare și utilizare a procedurilor simplificate de vămuire a mărfurilor. Astfel, operatorii economici au fost încurajați să aplice pentru obținerea statutului de Agent Economic Autorizat, Exportator aprobat, autorizației de vămuire la domiciliu, dar și să utilizeze procedura de declarare electronică a mărfurilor.

„Toate aceste facilități și simplificări sunt menite să susțină agenții economici prin eliminarea barierelor în comerțul transfrontalier și îmbunătățirea mediului de afaceri în cadrul activității economice externe vizate”, se mai arată în același comunicat.

Citeste tot despre: exportul de nuci, monopolul de nuci, nuci
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0890 -0.2117%
USD USD 17.6890 0.2232%
RUB RUB 0.2781 -0.1795%
RON RON 3.9937 -0.2971%
UAH UAH 0.7229 0.1108%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile