Logo Realitatea.md

SONDAJ: Un candidat independent ar câștiga alegerile parlamentare noi din circumscripția nr. 38 Hâncești

31 Ianuarie 2020, 12:21 // Politica

Alegerile parlamentare noi în circumscripția nr. 38 Hâncești ar putea fi câștigate de un candidat independent, pentru care și-ar da votul puțin peste 20% din alegători. Cel puțin asta arată sondajul compniei IData, făcut public astăzi, la care au răspuns o sută de locuitori din circumscripția nr. 38.

Pentru candidatul Partidului Socialiștilor ar vota peste 15% din alegători, iar pentru candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate – peste 10%. Candidatul Mișcării Politice Unirea ar acumula sub 10% din sufragii, candidatul Partidului Democrat – puțin peste 4%, iar alții ar acumula sub 3%.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv iData, a menționat că la interpretarea datelor este important să se țină cont de perioada și contextul în care acestea au fost colectate datele. Atunci când a fost realizat sondajul, se vehicula doar candidatura Olesei Stamate de la PAS, cea a lui Mihai Druță de la PPPDA, Vlad Țurcanu de la PUN și Dorin Chirtoacă de la Mișcarea politică Unirea. Mai târziu, au apărut și alți candidați. Despre participarea în alegeri a candidatului independent Grigore Cobzac s-a aflat în plin proces de colectare.

O componentă a cercetării este și participarea a 20 de experți care s-au dat cu părerea cine ar putea câștiga mandatul de la Hâncești. 30% din experți cred că victoria va fi de partea candidatului PSRM, iar alți 30% cred că va ieși învingător candidatul PDM. 25% din experți consideră că mandatul va fi câștigat de către Olesea Stamate de la PAS. Mihai Bologan precizează că experții au încheiat sondajul înainte ca Grigore Cobzac să anunțe că participă la alegeri. Nu este exclus că datele ar putea arăta altfel în ediția din februarie.

„Apariția domnului Cobzac poate influența și la sigur va influența scorului final. Retragerea lui Vlad Țurcanu s-ar putea să nu influențeze foarte mult rezultatul. Și este foarte importantă participarea sau neparticiparea candidatului Dorin Chirtoacă din partea Mișcării Unirea, deoarece el s-ar putea să ia un anumit număr de voturi, care ar putea schimba configurația”, a notat Mihai Bologan.

În cadrul cercetării, experții au fost întrebați referitor la eventuale alegeri parlamentare anticipate. 70% sunt de părere că este puțin probabil ca acestea să aibă loc în 2020, iar 10% au spus că este deloc probabil. 15% au menționat că există șanse bune să aibă loc un scrutin anticipat, iar 5% sunt aproape siguri că va fi organizat. În opinia a jumătate din experți, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate ar avea de câștigat PSRM, iar 35% au menționat PAS. Întrebați cine ar avea de pierdut, jumătate din experți au spus că PDM, iar 30% au menționat Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr.

Circa 65% din experți consideră că la alegerile prezidențiale de anul acesta va fi organizat și turul doi. 10% cred că prezidențialele vor fi câștigate din primul tur, iar 25% au spus că este posibil să fie câștigate din primul tur. Dacă în turul doi ar accede actualul președinte Igor Dodon și lidera PAS, Maia Sandu, 75% din experți sunt de părere că scrutinul va fi câștigat de Igor Dodon. Iar dacă șeful statului ar concura în turul doi cu liderul PPPDA, Andrei Năstase, 90% din experți consideră că va învinge Igor Dodon, iar 10% spun că Andrei Năstase.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile