Logo Realitatea.md

Spirite aprinse în fața Curții Constituționale! Reprezentanții a două formațiuni antagoniste s-au acuzat reciproc, aruncându-și replici dure (VIDEO)

21 Ianuarie 2021, 11:30 // Politica

În timp ce judecătorii Curții Constituționale s-au întrunit în ședință pentru a examina constituționalitatea legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite în Moldova, în fața sediului CC s-a dat o adevărată bătălie. Separați de un cordon al Poliției, membrii Partidului Politic „Democrația Acasă” și cei ai Partidului Politic Moldovenesc „Ai noștri” și-au aruncat replici dure, unii solicitând anularea legii votate de majoritatea PSRM - Pentru Moldova la finele anului trecut, iar alții în susținerea acesteia.

Este de menționat că în seara zilei de miercuri (ora 16:21), membrii Partidului „Ai Noștri” au anunțat prin intermediul unui anunț de presă că vor desfășura azi, la ora 10:00, o acțiune de protest în fața Curții Constituționale. „Acțiunea va avea loc în timp ce Curtea Constituțională va examina declarațiile deputatului Octavian Țîcu, președintele partidului unionist PUN, și a grupului de deputați ai Platformei DA, care solicită declararea neconstituționalității „Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova”, adoptat de Parlament pe 16 decembrie 2020”, se arată în anunțul reprezentanților „Ai Noștri”.

De altă parte, deși nu au anunțat public anterior, membrii Partidului „Democrația Acasă”, condus de activistul Vasile Costiuc, au venit și ei în fața Curții Constituționale. Mai mult, potrivit lui Costiuc, ei au fost la Primăria Chișinău și au anunțat prealabil că vor desfășura azi o acțiune de protest solicitând declararea neconstituționalității legii privind funcționarea limbilor, în caz contrar, potrivit lui, „toți vor fi obligați să vorbească limba rusă”.

Acesta i-a acuzat pe reprezentanții Partidului „Ai Noștri”, vorbitori de limbă rusă, de șovinism, iar alții membri ai Partidului „Democrația Acasă” au aruncat și alte replici acide spre cealaltă tabără - „porci”, „animale din pădure”, „cu sârmă-n bot”, „ocupanți”, „bandiți”, „cu Putin împreună”, „Hitleri” și altele de acest gen. La fel, aceștia au pretins că sunt „urmașii dacilor” și „stăpâni” și au scandat „Limba română - unica stăpână”.

La un moment dat, Vasile Costiuc s-a adresat către reprezentanții Poliției care asigurau un cordon între reprezentanții celor două formațiuni: „Luați-i de-aici că ei provoacă!”. „Dvs. domn Vasile ce faceți?!”, i-a răspuns unul dintre polițiști.

„Poliția nu este de partea legii. Noi am mers la Primăria lui Ceban, așa cum este ea, și am anunțat că vom merge azi la Curtea Constituțională. Cu 20 de minute înainte de ora 10:00, un grup de șovini a venit să provoace spiritele. Poliția intenționat a lăsat să fie un conflict. Că dacă erau luați de aici, nu avea să fie nimic”, a acuzat Costiuc.

„Noi suntem oameni normali la cap, nu avem probleme cu cei care vorbesc limba rusă. S-o vorbească acasă, să vorbească la magazin”, a continuat acesta.

„Ulterior, aceste persoane vor vorbi despre democrație și libertatea de exprimare. Atunci când ei vorbesc despre valori europene, realitatea arată anume așa. Noi și așa suntem la noi acasă”, a menționat, la rândul său, în limba rusă, președintele Partidului Politic „Ai Noștri”, Mihail Ahremțev.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.3563%
USD USD 17.5751 0.3323%
RUB RUB 0.2386 0.4209%
RON RON 4.3335 0.2498%
UAH UAH 0.6337 1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile