Logo Realitatea.md

Spitalele raionale nu vor fi închise și nici nu vor fuziona, iar Programul „Un doctor pentru tine” va fi relansat

27 Ianuarie 2020, 11:49 // Societate

Spitalele raionale nu vor fi închise și nici nu vor fuziona, iar programul lansat de fosta guvernare PDM „Un doctor pentru tine” își reia activitatea. Despre aceasta a anunțat astăzi președintele țării, Igor Dodon, după ședința tradițională cu Ion Chicu și Zinaida Greceanîi.

„Toate spitalele raionale rămâns să funcționeze. În afară de aceasta, în spitalele raionale vor fi găsite resurse de a dota cu utilaje și echipamente moderne, întrucât unele spitale raionale aparatajul medical datează încă din anul 1956. Este vorba despre aparatul Röntgen din spitalul raional Florești, la fel ca și în multe alte spitale”, a spus Dodon.

Potrivit lui Dodon, resursele financiare necesare vor fi luate din Fondul de Asigurări Obligatorii în Medicină. Astfel, în următoarele luni vor fi organizate licitații pentru procurarea echipamentelor medicale pentru spitalel raionale.

Totodată, șeful statului a anunțat că, din luna februarie va fi reluat programul „Un doctor pentru tine”. Astfel, echipele mobile de medici vor merge în localitățile din Moldova și vor face gratuit screening pulmonar și mamar. În afară de aceasta, copiii vor primi tratament gratuit stomatologic.

Programul va fi lansat din luna februarie curent.

De asemenea, Dodon a spus că, s-a luat decizia, ca, tot din luna februarie vor fi compensate cheltuielile pentru transport pe care le suportă persoanele cu maladii oncologice, atunci când se deplasează la spital pentru a face tratament.

Igor Dodon a mai specificat că, în următoarele luni, în țară vor ajunge 168 de ambulanțe noi, care vor fi distribuite în raioane. Ambulanțele au fost achiziționat în cadrul unei licitații internaționale cu finanțare BERD, însă deocamdată nu este clar de ce producție vor fi acestea.

Amintim că, 69 unități noi de transport sanitar, procurate la începutul anului 2018, pentru dotarea Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Republica Moldova au fost repartizate prin raioanele țării. Acestea sunt de producție rusească, iar anul trecut, oamenii legii au deschis un dosar penal pe numele fostului director al Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, care a și fost reținut, iar ulterior eliberat, pentru că și-a recunoscut vina. El este acuzat de prejudicierea bugetului statului de milioane de lei în cazul organizării licitației și procurării ambulanțelor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață