Logo Realitatea.md

Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

03 Aprilie 2020, 10:16 // Societate

Spitalul Raional din Ștefan Vodă a intrat de azi, 3 aprilie, în carantină, după ce mai multe persoane au fost testate pozitiv la coronavirus. Despre aceasta a anunțat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în briefingul de presă susținut dimineața. Însă, ca de obicei, nu a oferit detalii, precizând doar că pacienții au fost tranferați la Chișinău.

Foto simbol

Anterior, ZdG.md a scris cu referire la surse că lanțul de răspândire al coronavirusului a pornit de la unul dintre medicii Spitalului Raional din localitate. Mai mult, după ce unul dintre funcționarii Punctului vamal Palanca din apropiere a fost testat pozitiv la Covid-19, activitatea este sub semnul întrebării.

Sursele din sistem spun că din cele zece cazuri recent confirmate de infectare cu COVID-19 din raionul Ștefan Vodă, majoritatea sunt angajați ai Postului vamal Palanca și ai Spitalului Raional Ștefan Vodă, care la rândul lor i-ar fi contaminat pe cei cu care au intrat în contact, inclusiv membrii familiilor.

  • Iată cum a fost răspândit virusul:

1. „C.P.”, chirurg în cadrul Spitalului Raional (SR) Ștefan Vodă;
2. „M.L.”, sat. Talmaza, infirmieră (SR);
3. „S.L.”, sat. Olănești, asistent medical (SR)
4. „G.T.”, sat. Semionovca;
5. „C.I.”  sat. Copceac, taximetrist;
6. „I.E.” vânzătoare în magazinul din în cadrul (SR);
7. „C.D.” sat. Marianca, infirmieră (SR);
8. „B. N.”, or. Ștefan Vodă, șef Post vamal „Palanca”;
9. „B.E”, soția șefului postului vamal Palanca;
10. „B.C”, fiica șefului postului vamal Palanca.

Potrivit surselor ZdG.md, după ce șeful Postului vamal Palanca a fost infectat cu noul coronavirus, există riscul infectării funcționarilor vamali atât din Postul vamal Palanca, cât și Tudora, având în vedere că majoritatea angajaților au intrat în contact cu șeful subdiviziunii în ultima perioadă.

Oameni din sistem au informat sursa citată că angajații Postului vamal se află în incertitudine despre cum trebuie să procedeze, după ce șefii de tură au contactat factorii de decizie din cadrul Serviciului Vamal al R. Moldova, însă nu au fost informați despre care ar fi algoritmul evaluării situației în continuare. 

Angajații sunt îngrijorați de o posibilă infectare cu Covid-19. De aceea, afirmă că există riscul sistării activității Postului Vamal Palanca pe motiv că majoritatea angajaților intenționează să se autoizoleze la domiciliu.

  • Ce se întâmplă la frontieră?

Serviciul de presă al Serviciului Vamal nu deține o asemenea informație. Actualmente, posturile vamale lucrează în regim normal. Între timp, potrivit datelor Poliției de Frontieră, colegii Serviciului Vamal, în ultimele 24 de ore, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 2 901 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova - 2 097 traversări persoane.

Despre câte persoane au trecut frontiera de la Palanca nu s-a anunțat, dar spre exemplu, prin Tudora au fost înregistrate 214 traversări de persoane.

Ultimele date de pe harta Ministerului Sănătății cu privire la numărul de infectări arată că în raionul Ștefan Vodă sunt 57 de persoane infectate, alte 843 fiind sub supraveghere medicală. A avut loc un singur deces și niciun pacient nu s-a recuperat.

CITEȘTE ȘI:

Peste 500 de cazuri de coronavirus și încă un deces, înregistrate în Moldova! Câte cazuri au fost depistate în ultimele 24 de ore

Încă o femeie din Crocmaz, suspectată că ar fi infectată cu COVID – 19, a decedat. Primarul a solicitat să fie testat cadavrul, dar nu a primit niciun răspuns

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile