Logo Realitatea.md

SPPS a inițiat un șir de anchete de serviciu. Una se referă la acordarea protecției deputatului Gațcan

27 Ianuarie 2021, 11:28 // Societate

Serviciul de Protecție și Pază de Stat a inițiat un șir de anchete de serviciu în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020. Pentru a nu prejudicia mersul anchetelor, angajații SPPS nu au oferit detalii.

Foto: Ștefan Gațcan/Facebook

În prezent, sunt desfășurate anchete pe următoarele fapte:

1. Utilizarea în scopuri personale a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuţiilor funcţionale (automobilele de serviciu, carduri de combustibil, reparaţia mijloacelor de transport personale etc.).

2. Avantajarea unor agenţi economici în procedurile de achiziții urmare cărora au fost procurate servicii de asigurare şi reparaţii auto.

3. Instituirea insignei de apartenenţă contrar prevederilor actelor normative (bugetul fiind prejudiciat în sumă de aproximativ 80 mii lei).

4.Închirierea unui spaţiu locativ în scop personal, în temeiul contractului de locaţiune achitat din bugetul Serviciului.

5. Însuşirea unor sume bănești în schimbul combustibilului, pieselor auto și alte bunuri procurate din bugetul Serviciului.

6. Favorizarea unor ofiţeri de protecţie.

7. Decizia dubioasă de asigurare a protecției unei persoane cu funcție de demnitate publică (acordarea protecției dlui Ștefan Gațcan).

8. Examinarea legalității înstrăinării terenului de 1,5 ha din str. Vasile Lupu 28. Serviciul a primit în gestiune economică terenul respectiv în anul 2017 pentru construcția apartamentelor de serviciu. A fost achitat studiul de fezabilitate (cca 99.000 lei). Însă, în luna octombrie 2020 terenul a fost înstrăinat de către APP unui agent economic la prețul de 69 mln lei. În acest sens, Serviciul urmează să sesizeze Procuratura Anticorupție în vederea stabilirii circumstanțelor înstrăinării și cauzării prejudiciului.

Menționăm, că astăzi Serviciul de Protecție și Pază de Stat împlinește 29 de ani de activitate. Șefa statului, Maia Sandu, a felicitat angajații și le-a amintit că în cadrul instituției există și multe nereguli.

„Știm că, din păcate, Serviciul a fost utilizat în diferite cazuri în beneficiul unor interese înguste, nu în interes național. Știu că mulți dintre angajații SPPS sunt nemulțumiți de modul în care s-au întâmplat lucrurile, de faptul că au fost promovați oameni fără merite sau de indicațiile politice care se dădeau. Sunt abordări ce nu-și au locul într-o astfel de structură, care trebuie nu doar să asigure paza unor persoane și instituții publice, ci să ofere un sentiment de siguranță tuturor cetățenilor noștri”, a declarat Maia Sandu.

Citeste tot despre: SPPS, Ștefan Gațcan
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.3300%
USD USD 17.4546 -0.1790%
RUB RUB 0.2368 -0.4205%
RON RON 4.3784 0.3392%
UAH UAH 0.6257 0.0160%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile