Logo Realitatea.md

Stația de tratare a levigatului de la politonul din Țînțăreni, dată în exploatare (VIDEO)

27 Noiembrie 2020, 15:08 // Societate

Stația de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, depozitate la poligonul amplasat în localitatea Țînțăreni a fost pusă azi în funcțiune. Potrivit Primăriei municipiului Chişinău aceasta este cel de-al doilea utilaj instalat în zonele de gestiune ale municipalității, unicele de acest fel în republică.

foto: chisinau.md

Costul total al proiectului este de circa 29 de milioane de lei, dintre care 11,8 milioane lei reprezintă echipamentul de tratare a levigatului, iar 14,8 milione lei construcția infrastructurii stației.

Stația de tratare a levigatului are o capacitate de prelucrare de 150 m3/zi de deșeuri lichide și funcționează după principiul de osmoză inversă. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică.

Primarul Capitalei Ion Ceban, prezent la eveniment, a ținut să remarce că utilajul nou de tratare a deșeurilor lichide va reduce indicii de poluare a mediului, iar Chișinăul prin aceste acțiuni bine asumate, va minimaliza impactul negativ care poate fi adus viitoarelor generații.

Ion Ceban a precizat că municipalitatea și-a asumat toate angajamentele față de locuitorii din preajma zonei de depozitare, iar activitățile care vor fi asigurate în cadrul implementării proiectului „Deșeuri solide Chișinău”, au ca scop asigurarea capacităților instituțiilor municipale de profil, dezvoltarea infrastructurii localităților învecinate, precum și conservarea/dezvoltarea poligoanelor municipale.

Construcția stației a durat 8 luni. Este de menționat că, pe lângă construcția Stației de tratare a levigatului, în anul 2019 la poligonul de depozitare a deșeurilor de la Țînțăreni au fost desfășurate lucrări de proiectare pentru consolidarea digului de protecție, în sumă de 1,7 milioane lei. Iar pentru anul curent, a fost obținută cofinanțare de 6,6, milioane lei, în acest scop, din partea Fondului Ecologic Național, pentru executarea lucrărilor pe teren.

Foto: chisinau.md

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9571 -0.2024%
USD USD 17.2856 0.0243%
RUB RUB 0.2352 -0.2545%
RON RON 4.3004 -0.2112%
UAH UAH 0.6156 -0.0974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile