Logo Realitatea.md

Stamate a explicat de ce nu există un ordin de anulare a listei cu candidați preselectați la șefia Procuraturii Generale

19 Noiembrie 2019, 07:40 // Societate

Ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, acuzată de succesorul său Fadei Nagacevschi că a admis o gravă ilegalitate, încălcând termenul în care trebuia să trimită la CSP lista cu cei patru candidați preselectați pentru funcția de procuror general, afirmă că nu a vrut să-și asume această responsabilitate, pentru că a fost viciat concursul.

„Acest concurs urma să fie anulat prin efectul legii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Ținând cont de faptul că Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură, acea lege nu a intrat în vigoare și, respectiv, concursul de iure nu a fost anulat”, a argumentat Stamate pentru tv8.

Olesea Stamate mai spune că Fadei Nagacevschi are tot dreptul să înainteze CSP-ului lista cu cei patru candidați preselectați anterior de comisie, dacă își asumă această responsabilitate: „Eu nu am putut să mi-o asum, deoarece am considerat că această listă a fost realizată în urma unei proceduri cu vicii vădite: imposibilitatea de a verifica suficient de minuțios aspectele de integritate ale unor candidați și aprecierea neobiectivă a cel puțin unul dintre evaluatori. Dacă dl Nagacevschi își asumă transmiterea unei liste care a rezultat după o procedură viciată, poate să o facă”.

Fadei Nagacevschi a declarat că va transmite Consiliului Superior al Procurorilor lista cu cei patru candidați. De altfel, azi CSP se întrunește în ședință.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile