Logo Realitatea.md

Stare de ALERTĂ în Venezuela, după întreruperea energiei electrice timp de cinci zile

12 Martie 2019, 09:25 // În lume

Adunarea Naţională din Venezuela a aprobat luni decretarea stării de alertă în urma unei întreruperi masive de energie care a afectat o mare parte din ţară timp de cinci zile, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Foto: independent.co.uk

În același timp liderul Adunării Naționale din Venezuela, Juan Guaido, a organizat marţi o manifestaţie de protest.

„Înţeleg foarte bine suferinţa pe care o avem cu toţii şi, prin urmare, cerem ca acest decret să fie aprobat”, a declarat Guaido în faţa Adunării înainte ca acesta să-l autorizeze să declare starea de alertă.

Parlamentul a respins argumentul preşedintelui Nicolas Maduro potrivit căruia întreruperea alimentării cu energie electrică din ultimele zile a fost cauzată de sabotajul Statelor Unite şi a atribuit-o gestionării incorecte şi lipsei de investiţii.

De asemenea, a cerut armatei să ajute la mobilizarea personalului de la monopolul de putere Corpoelec şi a cerut cooperarea internaţională pentru a restabili alimentarea cu energie electrică în timpul stării de alertă de 30 de zile, a comunicat postul tv columbian RCN şi alte instituţii mass-media.

Guaido a organizat mitinguri de protest împotriva întreruperii alimentării pentru marţi după-amiază, spunând: „Dacă vom continua să ne mobilizăm, vom ajunge în curând la sfârşitul uzurpării [de Maduro], un guvern de tranziţie şi alegeri libere".

În acelaşi timp, Maduro a afirmat că „agresiunile şi atacurile imperialiste nu vor stinge puterea şi capacitatea de rezistenţă a poporului venezuelean" şi că ţara va câştiga „războiul electric".

Adunarea Naţională a aprobat starea de alertă, deoarece întreruperea curentului a creat probleme şi haos în întreaga ţară.

VEZI ȘI:

Lipsa de electricitate în Venezuela a luat viața a 15 pacienți care sufereau de boli renale

Două zile fără curent în Venezuela. Şcolile au fost închise

Beznă în Venezuela: Regimul Maduro consideră că este un „sabotaj”. Imagine din satelit!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile