Logo Realitatea.md

Moldova intră, din nou, în stare de urgență în sănătate publică până pe 15 ianuarie 2021. Noi interdicții aprobate de Comisia de Sănătate Publică

27 Noiembrie 2020, 16:44 // Actualitate

După Starea de alertă, Moldova intră din nou în Stare de urgenţă în sănătate publică. Aceasta se va răspândi pe întreg teritoriul Republicii Moldova de pe 30 noiembrie curent până pe 15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată de către Comisia Națională Extraodrinară de Sănătate Publică (CNESP). Totodată, începând cu ziua de 28 noiembrie, este interzisă activitatea cluburilor de noapte, discotecilor şi a ringurilor de dans. La fel, se interzice desfăşurarea activităţilor de deservire în restauranter, baruri, cantine și cafenele în intervalul orelor 22.00-07.00.

Nu în ultimul rând, CNESP interzice organizarea şi desfăşurarea conferinţelor ştiinţifice, competiţiilor sportive, olimpiadelor, cu prezenţa fizică a persoanelor, precum și desfăşurarea activităţilor, cu prezenţa spectatorilor, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, caselor de cultură.

Conform deciziei, se menţine mecanismul de gestionare a situaţiei epidemiologice în conformitate cu Planul de pregătire şi răspuns la infecţia cu coronavirus de tip nou (COVID-19), aprobat prin Hotărârea CNESP din 11 septembrie. Indicatorii nivelului de risc al transmiterii virusului SARS-CoV-2, stabiliţi în Planul prenotat, vor fi calculaţi de către Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică o dată la 14 zile şi vor fi prezentaţi Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică pentru actualizarea deciziilor.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inlcusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile