Logo Realitatea.md

Statistici îngrijorătoare! În fiecare zi, trei moldoveni află că sunt infectați cu HIV (VIDEO)

01 Decembrie 2016, 19:24 // Societate

Republica Moldova se află în topul țărilor cu cele mai multe cazuri noi de infectare cu HIV, potrivit unui studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite. Statisticile arată că, în medie, trei persoane află, în fiecare zi, că sunt HIV pozitive.

Astfel, în primele șapte luni ale anului curent au fost înregistrate aproape 700 de cazuri noi de infectare.

Embed:

Specialiștii spun că situația nu trebuie să ne sperie, pentru că după ce ani la rând SIDA a fost un subiect tabu în Republica Moldova, în ultima perioadă, tot mai mulți oameni au conștientizat că nimeni nu este imun la HIV și au început să se testeze. Cazurile necunoscute au ieșit la lumină și pot fi salvate. 

Eugen Cernov este purtător de HIV de 19 ani. A aflat despre prezența virusului imunodeficienței în sângele lui la trei ani de la infectare. La fel ca și alții, Eugen nu s-a gândit vreodată că acest lucru i s-ar putea întâmpla anume lui, iată de ce ezita să-și facă un test la HIV. A aflat noutatea când a ajuns după gratii.

„Ne-am pornit după narcotice și, când ne întorceam, ne-a oprit poliția și ne-a arestat. Am ajuns la închisoare, iar acolo mi-au luat analiza sângelui. M-a chemat medicul și, fără vreo pregătire, m-a anunțat că sunt infectat cu virusul HIV. A fost șocant”, a relatat Eugen Cernov pentru Realitatea TV.

Bărbatul povestește că s-a infectat din propria neglijență. A înțeles acest lucru când era, însă, prea târziu. „Am avut o atitudine iresponsabilă față de mine. Mă injectam cu seringi utilizate. Ajunsesem într-un grup de băieți, care nu spuneau că sunt infectați cu HIV, deși își dădeau seama că erau purtători de HIV”, a mai adăugat acesta.

I-a fost greu să se împace cu gândul că este HIV pozitiv. Familia i-a fost alături, însă prietenii l-au ocolit. Totuși, cel mai aspru critic a fost chiar el. „Cea mai mare discriminare venea din partea mea, nu mă puteam împăca cu acest statut. Eram supărat pe mine, îmi pierdusem respectul. Acum eu am învățat să trăiesc cu HIV, am învățat să mă accept și nu mă tem să vorbesc despre asta. Acest lucru mă ajută”, a povestit bărbatul.

În ultima perioadă informația despre virusul HIV s-a răspândit intens. În același timp, odată cu apariția testelor hiv în farmacii, dar și datorită celor 62 de cabinete consultative care oferă servicii de consiliere şi testare voluntară a populaţiei, au ieșit la iveală cazurile necunoscute.

„Cazurile noi de infectare cu HIV nu trebuie să ne sperie, deoarece noi avem multe cazuri necunoscute de infectare cu HIV. În spațiul post–sovietic epidemia a luat proporții. Sunt însă multe țări, care au reușit să stopeze această boală. Noi încă reparam greșelile profilaxiei incorecte, aplicată acum 15 ani. Atunci când toți încercau să oprească epidemia prin insuflarea fricii, precum că SIDA este ciuma secolului XX”, a explicat Ruslan Poverga, președintele Asociației Obștești „Inițiativa pozitivă”.

În afara statisticilor mai rămân încă zece mii de persoane infectate cu virusul HIV, dar care nu știu încă despre aceasta. Specialiștii îndeamnă pe fiecare să se testeze. Cu regret, depistarea tardivă a virusului imunodeficienţei este un fenomen des întâlnit în Republica moldova, unde anual, SIDA fură viaţa a peste 300 de persoane. 

„Persoana care nu cunoaște că este HIV pozitivă ar putea ajunge la medic cu complicații grave și va fi greu să-și restabilească imunitatea. Uneori, aceste cazuri se termină fatal. Eu aș sfătui ca în lista analizelor anuale să includem și testul la HIV”, a mai precizat expertul.

Începând cu vara acestui an, testele la HIV pot fi cumpărate în farmacii cu 500 de lei. Verificările se mai pot face și în cele 62 de cabinete consultative, care oferă servicii şi testare voluntară.

Oficial, în Republica Moldova, sunt înregistrate aproximativ 8 000 de persoane infectate cu virusul HIV. Peste 3 800 de persoane administrează tratamentul antiretroviral, care este gratuit.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile