Logo Realitatea.md

Statul de drept din țara vecină, dezbătut de eurodeputaţi, alături de CE: România trebuie să revină urgent pe calea reformelor

16 Aprilie 2019, 08:29 // În lume

Europarlamentarii au dezbătut, la Strasbourg, alături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România, transmite Mediafax.

Foto: World Atlas

România trebuie să revină pe calea reformelor, a spust comisarul european pentru Justiţie, Vera Jourova, comisarul european pe justiţie, în prezentarea situaţiei respectării statului de drept din România, făcută luni în Parlamentul European.

„Dezbaterea nu este pe chestiuni tehnice” şi nu aduce date noi faţă de noiembrie trecut şi nici nu s-au înregistrat evoluţii după raportul MCV de anul trecut, a spus Verja Jourova, comisarul european.

Comisia a spus foarte clar Parlamentului European că urmăreşte cu multă atenţie şi preocupare evoluţiile în legătură cu statul de drept în România, a spus Jourova care a dat un ultimatum României. „România trebuie să revină urgent pe calea reformelor(...) Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor”, a mai spus comisarul pentru justiţie. 

„Am spus repetat că România trebuie să revină pe calea reformelor şi trebuie să o facă urgent. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu să dea înapoi. Comisia, şi în mod deosebit dl Timmermans a comunicat cu premierul Dăncilă şi cu experţii de mai multe ori şi au avut discuţii constructive. Comisia a spus foarte clar că vorbele de dragul vorbelor nu sunt suficiente. Colegiul a discutat situaţia acum 2 săptămâni. Regretabil nu s-a ajuns la concluzia că România e pe calea cea bună. Dacă nu sunt progrese atunci Comisia trebuie să ia acţiuni”, a avertizat Jourova.

„Nu s-au făcut progrese în legătură cu recomandările din MCV. S-a erodat încrederea în urma unor ordonante recente şi unor proceduri controversate de numire. Procedura numirii procurorului-şef european nu a ajutat lucrurile. Discuţia este despre România să nu facă paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept şi lupta anticorupţie. E nevoie de consultări ale actorilor interesaţi. Orice acţiuni trebuie să fie compatibile cu recomandările europene. În legătură cu ÎCCJ şi urmarea unei decizii a CCR în ceea ce priveşte completele de judecători ne punem întrebări cu ce e necesar. Aceste lucruri nu pot fi separate (...) Există un risc de ingerenţă în sistemul de justiţie inclusiv în cazuri de corupţie şi acest lucru nu poate fi ignorat. În ceea ce priveşte numirile procurorilor cu rang de nivel înalt, echilibrele nu au fost respectate. Procedurile sunt controversate când vine vorba de numirea sefului DNA, procurorului general”, a adăugat Jourova.

Parlamentul European, reunit în ultima sesiune înainte de alegeri

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile