Logo Realitatea.md

Statul insistă pe anularea contractului de concesiune a aeroportului. Investițiile s-au făcut din taxa achitată de pasageri, nu din banii concesionarului (VIDEO)

21 Ianuarie 2020, 11:12 // Actualitate

Autoritățile Republicii Moldova examinează trei opțiuni de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Despre acest lucru a anunțat astăzi șeful statului, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Foto: realitatea.md

Potrivit lui Dodon este vorba de:

-          Atacare în instanța de judecată a a corectitudinii întocmirii contractului de concesiune, deoarece ar fi fost încălcate mai multe prevederi, iar semnarea contractului a fost făcută în detrimentul statului.

-          Compania concesionară nu și-a onorat obligațiunile stipulate în contract. Astfel, potrivit planului de investiții, până în 2019, aceasta trebuia să investească 160 de milioane de euro, însă au fost utilizați doar 94 de milioane de euro, dintre care 59 milioane sunt din taxa aeroportuară de 9 euro pe care o achită pasagerii.

-          Construcția altor aeroporturi și anularea taxei de 9 euro, acțiuni care, potrivit șefului statului i-ar determina pe investitori să renunțe de bună voie la contract, deoarece va fi scos monopolul de pe piața avia din țară, astfel ar putea oferi noi oportunități pentru cetățeni de a călători mai ieftin.

În aceeași ordine de idei, Dodon a declarat că, până în prezent au fost deschise cinci dosare penale pe subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cauzele penale au fost intentate pe membrii comisiei, care s-au ocupat de darea î n concesiune a aeroportului în detrimentul statului.

Igor Dodon susține că există motive suficiente și intemeiate de a anula contractul de concesiune a aerogării și că anume acesta este scopul final al statului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile