Logo Realitatea.md

Statul nu poate influența situația care are loc cu aeroportul de la Chișinău. Între timp, străinii se vor îmbogăți „din aer”

20 August 2019, 14:54 // Economie

La moment, tranzacția de pe 19 august dintre Avia-Invest și NR Investments Limited, vine într-un context în care statul nu are nicio pârghie legală ca să influențeze lucrurile care se întâmplă la Aeroportul Internațional din Chișinău. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, într-o conferință de presă.

Potrivit oficialului, transferul aeroportului în gestiunea statului presupune o procedură complexă, care poate dura ani de zile de procese, în instanțe aflate în diferite jurisdicții. 

„Cât statul se va judeca ca să repare această fraudă, între timp, cei care și-au adjudecat aeroportul vor continua să facă bani pe spatele cetățenilor, minim prin această taxă de 9 euro care le-ar aduce anual peste 20 de milioane de Euro, din aer”, a declarat Brînzan.

Chiar și așa, această tranzacție poate fi un punct de pornire ca instituțiile statului să se așeze la masa de discuții cu NR Investments Limited și să înțeleagă care sunt intențiile și planurile investitorului, „încercând să renegocieze contractul de concesiune pentru a balansa condițiile în interesul cetățeanului și a face curățenie în Aeroportul Internațional din Chișinău”.

De asemenea, Brînzan a promis să solicite includerea pe agenda Consiliului Suprem de Securitate subiectul: „Unul din punctele importante ale Guvernului este întoarcerea aeroportului în gestiunea statului și pedepsirea, conform legii, a celor care se fac vinovați de acest abuz. Este un lucrul pe care și-l doresc cetățenii acestei țări. Considerăm concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău drept un act abuziv, comis cu multe abateri de către fosta guvernare”.

Amintim că 95% din acțiunile Avia Invest, beneficiarul căreia era cândva Ilan Șor, au fost cumpărate de NR Investments Limited - companie gestionată de Nat Rothschild. Cel din urmă reiese că a și devenit proprietarul aeroportului nostru pentru următorii 43 de ani, asta în contextul în care Agenția Proprietăți Publice a semnat cu Avia Invest un acord de concesiune a aeroportului în vara anului 2013.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4776 -0.4009%
USD USD 17.2651 -0.2865%
RUB RUB 0.2426 0.7475%
RON RON 4.0238 -0.4724%
UAH UAH 0.6398 -0.0469%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile