Logo Realitatea.md

Statul va pierde cel puțin 7 miliarde de lei din cauza coronavirusului. Dodon reiterează: „Nu vă jucați cu speculația”

07 Aprilie 2020, 15:14 // Economie

Republica Moldova riscă să piardă cel puțin 7 miliarde de lei, în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus. Și asta încă este varianta optimistă prognozată de Ministerul Finanțelor. Potrivit președintelui Igor Dodon, în aceste condiții, „prioritățile economice de bază sunt salariile, pensiile, plățile sociale, ajutorul de șomaj, suportul pentru sistemul medical, suport pentru întreprinderi”. Șeful statului a mai reiterat atenționarea atât pentru sectorul bugetar, cât și pentru cel alimentar. „Nu vă jucați cu speculația”, a punctat Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

„Economia este în descreștere și aici nu vorbesc doar de cea a Republicii Moldova, dar cea din toată lumea. Conform prognozelor Ministerului Finanțelor, reducerea PIB-ului cu 3%, o variantă optimistă, a generat față de veniturile planificate o reducere de 7,3 miliarde de lei. Reiterez, este varianta optimistă, pentru că poate fi o cădere a economiei și mai mare”, a explicat Igor Dodon.

Înainte de asta, Igor Dodon a spus că nu va admite creșterea nejustificată a prețurilor la produsele agro-alimentare de primă necesitate: „Noi nu avem deficit de produse agro-alimentare, cu excepția unor categorii de crupe. E vorba de restricțiile de export impuse de unele țări. Nu sunt premise pentru majorarea prețurilor. Eu cred că producătorii și comercianții nu vor admite majorări de prețuri. Guvernul va monitoriza fiecare produs și, dacă va fi necesar, va interveni. Vom merge pe linia de producere și vom vedea cine și-a permis în această situație de criză să speculeze pe nevoile oamenilor”.

Ulterior, a continuat cu speculanții de pe piața valutară. „Cei care vor îndrăzni să facă bani pe nevoile oamenilor în timpul pandemiei, vor fi taxați dur”, a declarat Igor Dodon.

„Joi ați făcut agiotaj și vineri ați pierdut banii. Ați vândut dolarul cu 20 de bani mai ieftin. Statul deține instrumente pentru menținerea stabilității bancare. Când vom putea merge la relaxarea restricțiilor? Să fim conștienți - până pe data de 28 aprilie relaxări nu vor fi. Mai departe în funcție de situația cu pandemia. În caz contrar, costurile economice vor fi mai mari”, a conchis șeful statului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 0.0000%
USD USD 17.3920 0.0000%
RUB RUB 0.2515 0.0000%
RON RON 4.0272 0.0000%
UAH UAH 0.6518 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile