Logo Realitatea.md

STOP înregistrare prealabilă. Astăzi expiră termenul moldovenilor care vor să voteze la prezidențiale în altă parte, decât la locul de domiciliu

16 Septembrie 2020, 09:37 // Stiri

Termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din stângă Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni, și intenționează să voteze la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent expiră astăzi.

Conform datelor statistice ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), până astăzi s-au înregistrat peste 52 mii de cetățeni cu drept de vot. Cele mai multe solicitări sunt din partea alegătorilor care vor să voteze în Republica Italiană (peste 10 mii), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (circa 8 mii), Federația Rusă (peste 5 800), Germania (peste 5 mii). Înregistrarea prealabilă poate fi făcută atât de cetățenii care se află fizic peste hotare, cât și de cei care se găsesc, la moment, în Republica Moldova, dar intenționează, în ziua votării, să se afle în afara țării.

Legislația electorală stabilește următoarele criterii pentru constituirea secțiilor de votare în afara țării: numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate, informațiile obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință privind numărul acestora și locul aflării lor.

În acest sens, CEC anunță că a fost elaborat proiectul de hotărâre cu privire la organizarea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Proiectul de document, care conține peste 200 de propuneri¸ a fost transmis Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a fi consultat cu autoritățile țărilor de reședință în vederea disponibilității de deschidere a secțiilor de votare.

Dacă încă nu ați reușit să vă înregistrați să votați în altă parte decât la locul domiciliului, însă aveți intenția de a participa la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie curent, o puteți face prin accesarea acestui link.

Totodată, CEC declină acuzațiile din partea concurenților electorali referitoare la pretinsa fraudare a alegerilor prin intermediul înregistrării prealabile, deși o investigație jurnalistică demonstrează cum mai mulți cetățeni, printre care exponenți ai PSRM, care niciodată nu au fost în Federația Rusă și care se află pe teritoriul Republicii Moldova s-au înregistrat că ar dori în ziua alegerilor să voteze în Rusia.

Amintim că, recent, Asociația Promo-LEX a publicat o analiză prin care se demonstrează că, cei  mai activi în procesul de înregistrare prealabilă s-au dovedit a fi cetățenii Republicii Moldova, care în ziua alegerilor se vor afla în Federația Rusă. Înregistrările prealabile a acestora au crescut de 3,5 ori. Astfel, în Federația Rusă în acest an ar urma să fie deschise suplimentar 8 secții de votare.

 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile