Logo Realitatea.md

Strategia „pentru o justiție independentă”, aprobată de deputații PSRM și „Pentru Moldova”, fără amendamentul evaluări externe a judecătorilor

26 Noiembrie 2020, 14:45 // Actualitate

Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementare au fost aprobate de Parlament, în ședința plenară de astăzi, însă fără amendamentul fracțiunii parlamentare PAS, privind evaluarea externă a judecătorilor, angajament asumat de către președintele ales Maia Sandu în fața cetățenilor, în campania electrorală.

Foto Simbol

După mai multe ore de dezbateri, proiectul Strategiei a fost aprobat cu 49 de voturi ale deputaților PSRM și Grupului parlamentar „Pentru Moldova”, parlamentarii celorlalte fracțiuni nu au votat, din considerentul că Strategia „nu întrunește toate elementele, care întradevăr ar putea curăți sistemul judecătoresc de magistrații lipsiți de integritate”.

Strategia propriu-zisă are drept scop „îmbunătățirea sectorului justiției, prin crearea premiselor pentru un sector al justiției independent, imparțial, responsabil și eficient”. Documentul de politici conține trei direcții strategice de intervenție: independența, responsabilitatea și integritatea actorilor din sectorul justiției, accesul la justiție și calitatea actului de justiție,precum și administrarea eficientă și modernă a sectorului justiției.

„Noul document de politici va oferi o viziune clară în privința proceselor în sectorul justiției care urmează a fi demarate în următoarea perioadă de 4 ani (2021 – 2024). În același timp, având în vedere reformele realizate până în prezent, noua strategie va constitui o continuare firească a activităților demarate, motiv pentru care se intenționează distanțarea de la conceptul de reformare și concentrarea pe aspectele de dezvoltare, după caz de consolidare sau valorificare a potențialului sectorului justiției”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Sursele financiare necesare pentru implementarea strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat, mijloacele financiare ale organizațiilor internaționale și suportul oferit de partenerii de dezvoltare.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul partenerilor de dezvoltare.  

Citeste tot despre: Parlament, PAS, Pro Moldova, PSRM, Strategie
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile