Logo Realitatea.md

Streleț: În iulie am identificat 12 instituții care trebuie depolitizate. Trei dintre acestea AU PERMIS „furtul miliardului”

02 Decembrie 2015, 16:45 // Politica

Există două dimensiuni: cei care au furat banii de la BEM, Banca Socială și Unibank, și cei care au permis să se facă acest lucru. Cine a furat - să probeze ancheta, dar cei care au permis acest lucru sunt trei instituții: Banca Națională a Moldovei, Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție. Cel puțin asta declară liderul interimar al PLDM, Valeriu Streleț, menționând că înainte de a deveni premier a solicitat depolitizarea a 12 instituții.

„Guvernul pe care l-am condus eu, a pornit de la această premiză – depolitizarea instituțiilor. În iulie, când discutam formarea Guvernului, am identificat 12 instituții care necesitau ajustări ale legislației și schimbarea componenței conducerii. Este vorba de Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală, Banca Națională, ANRE, Consiliul Concurenței, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală, Consiliul de Observatori al Teleradio-Moldova, Consiliul Superior al Magistraturii, Comisia Națională de Integritate și Comisia Națională a Pieței Financiare”, a declarat Valeriu Streleț la emisunea „Alb&Negru” de la Unimedia.

Vicepreședintele PLDM a recunoscut că formațiunile politice membre ale alianțelor care au fost la guvernare începând cu anul 2009, au delegat persoane în aceste instituții, însă a refuzat să spună șefii căror instituții au fost delegați de PLDM.

Cât ține de conducerea BNM, CNA și Procuraturii Generale - care, potrivit lui Streleț, ar fi permis sustragerea banilor din sistemul bancar - aceștia trebuie să plece, întrucât „în mandatul lor s-au întâmplat aceste fraude”. „Ei trebuiau nu doar să le oprească, dar și să le prevină, într-un fel”, a spus Streleț.

„E de onoarea lor să-și prezinte demisia și e de datoria Parlamentului și clasei politice să reformeze aceste instituții”, a mai spus președintele interimar al Partidului Liberal Democrat, cu referire la Corneliu Gurin și Viorel Chetraru. Cât ține de șeful BNM, Dorin Drăguțanu, care și-a depus cererea de demisie încă pe 21 septembrie, Valeriu Streleț a spus: „Parlamentul trebuie să ia o decizie în decurs de trei luni. Până pe 21 decembrie Parlamentul trebuie să ia o decizie privind acceptarea sau respingerea acestei cereri. Poate fi și așa”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile