Logo Realitatea.md

Streleț: Spiritele protestatare trebuie dezamorsate. Vom veni cu un apel către protestatarii pro-europeni

05 Octombrie 2015, 13:35 // Politica

Creșterea spiritelor protestatare în această toamnă în Republica Moldova ar trebui dezamorsate. Astfel, Guvernul va veni cu o inițiativă către Parlament și Președinție pentru a lansa un apel comun către protestatari, privin stabilirea unei foi de parcurs pentru detensionarea situației și crearea unei atmosfere care să permită dezvoltarea Republicii Moldova. Cel puțin asta susține premierul Valeriu Streleț, care a precizat că adresarea va fi doar către protestatarii pro-europeni „care sunt sinceri și doresc binele aceste țări”.

„Această atmosferă și creșterea spiritelor protestatare în această toamnă foarte fierbinte, așa cum și preconizam, ar trebui să fie dezamorsată. Făcând abstracție că și unii și alții cer demisii pe linie, iar apoi discuția unor anumite revendicări, cred că este loc pentru a discuta un plan de acțiuni care să se bazeze pe doi pași: la început, convenim ce urmează să facă guvernarea într-o perspectivă scurtă și medie, stabilind termene exacte, conținutul acțiunilor, după care, în caz că guvernarea nu-și onorează angajamentele sale, suntem gata să discutăm aspectele cu privire la demisia structurilor de vârf ale puterii de stat”, a declarat Valeriu Streleț în cadrul unui briefing.

Potrivit premierului, foarte multe dintre solicitările protestararilor, cum ar fi depolitizarea instituțiilor și scoaterea de sub dependența politică a instituțiilor care reglementează anumite domenii sau care sunt responsabile de implementarea legii, sunt incluse în programul de guvernare a Guvernului pe care în conduce. Totodată, Streleț a menționat că el personal a insistat ca aceaste acțini să nu fie lăsate pentru 2017 sau 2018, ci să fie puse în primă linie, 2015-2016.

„Sper că colegii din Parlament, Președinția, vor accepta să avem un apel comun către protestatari, către protestarii pro-europeni, care sunt protestatari sinceri și doresc binele acestei țări, să ne întrunim într-un anumit format și să stabilim această foaie de parcurs pentru a detensiona situația și pentru a crea o atmosferă care să ne permită să dezvoltăm Republica Moldova. Fiindcă avem premize bune, avem intenții sincere, există parteneri care doresc să ne ajute, există investitori care doresc că vină în Republica Moldova, dar elementul de stabilitate politică este fundamental”, a conchis premierul Valeriu Streleț.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile