Logo Realitatea.md

Studenți de la UTM și USMF produc ecrane de protecție. Primele peste 100 au fost donate deja unui spital!

31 Martie 2020, 19:39 // Life

Studenți de la UTM și USMF produc ecrane de protecție sau, cum li se mai spune, viziere de protecție pentru personalul medical. Deja peste 100 de viziere au fost expediate astăzi către Spitalul raional din Nisporeni.

„Astăzi, primele 100 de ecrane transparente au ajuns deja la Spitalul raional Nisporeni. Este meritul makerilor entuziaști de la FabLab Chișinău – Vitalie GLADÎȘ (director) și a coechipierilor săi Vladimir AMBARLII și Vladimir SCUTELNIC, care au confecționat aceste echipamente de protecție foarte necesare pentru cadrele medicale”, scrie într-un comunicat de presă de pe site-ul UTM.

Vizierele sunt realizate din masă plastică PET-G, conform unui prototip, cu ajutorul tăietoarelor laser. Acestea acoperă întreaga față. Valoarea totală a unei viziere este de 30 de lei, iar capacitatea de producție a unui tăietor cu laser este de 1000 de viziere pe zi, cu durata de producție de aproximativ 7 minute (tăiere și asamblare).

În acelaș timp, pe site-ul USMF, scrie că personalul medical poate solicita online viziere, completând un formular atașat pe platforma viziere.md, cu indicarea instituției medicale și a cantității necesare. 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a salutat inițiativa tuturor voluntarilor.

„Mulțumesc reprezentanților societății civile și agenților economici care în aceste momente ajută sistemul medical prin măsuri proactive. Țin să aduc mulțumiri studenților de la Universitatea Tehnică a Moldovei și ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie  „Nicolae Testemițanu” care s-au mobilizat și confecționează ecrane de protecție pentru personalul medical. Deja au fost distribuite circa 2000 de viziere atât instituțiilor medicale republicane, cât și raionale”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

În doar patru zile de la lansarea inițiativei, au fost recepționate 133 de cereri pentru producerea a peste 19 mii de viziere. Autoritățile anunță că necesitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova ar fi de aproximativ 50 de mii de viziere.

Inițiativa a fost preluată de la grupul de activiști din România - viziere.ro.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile