Logo Realitatea.md

STUDIU: Companiile din Moldova nu au cultura de a plăti pentru servicii de dezvoltare a afacerilor

22 Aprilie 2016, 17:05 // Economie

Potențialul prestatorilor de servicii de dezvoltare a afacerilor trebuie să fie valorificat, însă pentru aceasta este nevoie de reglementarea domeniului și formarea unei asociații de profil. Este concluzia de bază a studiului Pieței Serviciilor de Dezvoltare a Afacerilor de pe ambele maluri ale Nistrului, realizat de ONG-ul "Alternative Internaționale de Dezvoltare" în colaborare cu ONG-ul "Novîi Vek" din stânga Nistrului.

Foto: monitorul.fisc.md

În Republica Moldova există peste 800 de prestatori de servicii de consultanță în afaceri, dintre aceștia circa 200 fiind activi. În stânga Nistrului activează 12 entități similare, dar serviciile acestora se limitează, în mare parte, la domeniul contabilității și cel juridic.

Prestatorii serviciilor de dezvoltare a afacerilor au un rol important pentru economia Republicii Moldova, în care, potrivit datelor statistice, până la 80 la sută din business este reprezentat de microîntreprinderi.

„Prestatorii de servicii în afaceri sunt o verigă a lanțului valoric fără de care dezvoltarea unei afaceri ar fi extrem de complicată. Nu este greu să-ți înregistrezi o afacere, dar e mult mai complicat să o gestionezi. Companiile mici nu au posibilitate financiară să angajeze specialiști în marketing, juriști, alți specialiști de care au nevoie. De aceea, este iminent ca aceste întreprinderi să aibă acces la servicii externe, calificate, de consultanță”, explică Olga Sainciuc, una dintre autorii studiului.

Studiul a mai demonstrat că la momentul actual oferta prestatorilor de servicii de consultanță nu corespunde în întregime cu cererea de pe piață. Antreprenorii au nevoie de consultanță în domeniul valorificării potențialului oferit de regimul de comerț liber cu UE și promovarea pe noi piețe de desfacere, însă ofertanții nu au un potențial relevant pentru a face față solicitării. Lipsa unui mecanism clar de certificare a prestatorilor de servicii de dezvoltare a afacerilor și dependența acestora de finanțarea oferită de donatorii externi sunt printre dificultățile semnalate în studiu. 

„Companiile noastre nu au deocamdată cultura de a plăti pentru servicii de dezvoltare a afacerilor, în mare parte acestea sunt finanțate de donatorii străini. Însă aceștia nu vor fi mereu prezenți. Un mecanism de co-finanțare a serviciilor respective ar fi o soluție. Astfel și antreprenorul care beneficiază de servicii de dezvoltare a businessului ar fi mai interesat să valorifice tot ce îi oferă un serviciu pentru care a plătit. Mai mult, acest mecanism ar putea deveni și un instrument de selectare „naturală” a companiilor care doresc cu adevărat să-și crească competitivitatea”, menționează autorii studiului.

Potrivit experților, crearea unei Asociații a prestatorilor de servicii de dezvoltare a afacerilor, inclusiv a celor din stânga Nistrului, ar fi o soluție. Aceasta ar putea deveni o punte între mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului, o platformă de cooperare, care ar contribui la schimbul de experiență și la stabilirea contactelor. Asociația at putea pune în funcțiune un mecanism de certificare a prestatorilor de servicii, dar și de standardizare a proceselor din domeniu.

„Experiență statelor europene demonstrează că asemenea asociații sunt o portavoce a prestatorilor de servicii, stabilesc o politică clară de prețuri și pot contribui la împiedicarea monopolizării activității sau preveni dumpingul”, afirmă autorii cercetării, pentru realizarea căruia au fost intervievați reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale și ne-guvernamentale specializate, donatori și beneficiari ai serviciilor - conducători ai Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Studiul a fost  realizat de ONG-ul "Alternative Internaționale de Dezvoltare" în colaborare cu ONG-ul "Novîi Vek" din stânga Nistrului, în perioada septembrie 2015 - martie 2016, cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.0000%
USD USD 18.4281 0.0000%
RUB RUB 0.2348 0.0000%
RON RON 4.1664 0.0000%
UAH UAH 0.6689 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)