Logo Realitatea.md

Studiu ONU: Lumea s-ar putea confrunta cu o scădere de 40% a rezervei de apă potabilă în doar 15 ani

18 Septembrie 2020, 16:37 // În lume

Un nou studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că nivelul actual de consum al apei potabile este nesustenabil. Fără o reducere a acestuia, în curând ne vom confrunta cu o criză a apei.

,,La actualul nivel de consum, lumea s-ar putea confrunta cu o scădere de 40% a rezervei de apă potabilă în doar 15 ani”, se arată în Programul Mondial de Evaluare a Apei, citat de portalul Market Watch.

Factorii care stau în spatele epuizării resurselor de apă se regăsesc în consumul crescut de carne, achiziţionarea unor locuinţe mai spaţioase, existenţa mai multor autovehicule pe şosele şi  folosirea aparatelor electrocasnice consumatoare de curent.

„Creşterea economică şi a standardelor de viaţă în rândul clasei de mijloc a generat un consum ridicat al apei, care se dovedeşte nesustenabil acolo unde resursele sunt limitate sau în zone unde distribuţia, preţul, consumul şi managementul resurselor de apă sunt deficitare”, arată raportul întocmit de specialiştii ONU.

Populaţia în creştere şi gradul ridicat de urbanizare accentuează în egală măsură problema. Cererea de apă tinde să se dubleze faţă de rată de înmulţire a populaţiei globului. 

Agricultura rămâne a fi cel mai mare consumator, aproximativ 70%. Folosirea rezervelor de apă subterană pentru suplinirea deficitului de lichid de la suprafaţă este prea costisitoare pentru multe economii. Conformul studiului ONU, 20% din bazinele acvifere ale lumii sunt deja suprasolicitate. 

Cea mai afectată zonă este în prezent California. Un studiu NASA asupra secetei prelungite din regiune arătând că ţinutul American mai are rezerve de apă doar pentru un an.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 0.0000%
USD USD 17.0468 0.0000%
RUB RUB 0.2217 0.0000%
RON RON 4.1385 0.0000%
UAH UAH 0.6030 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile