Logo Realitatea.md

Sturza: Este o strategie de lungă durată. Azi nu pot să garantez că Moldova nu va intra într-un proces de turbulență și anticipate (VIDEO)

23 Decembrie 2015, 22:33 // Politica

Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, recunoaște că acceptarea nominalizării de către președintele Nicolae Timofti este parte a unei strategii de lungă durată. Deocamdată însă, aceasta se limitează doar la prima tentativă de alegere a Guvernului. În cazul în care însă acesta nu este ales, omul de afaceri își rezervă dreptul de a se implica în „politica adevărată”. Asta în condițiile în care, spune Sturza, electoratul de dreapta trebuie recâștigat.

„Este un risc că această competiție, să n-o numim luptă, se va solda cu un efect temporar. Și Kutuzov a dat Moscova, dar pe urmă l-a învins pe Napoleon. Să știți că aceasta este o strategie de lungă durată. Acum noi vom încerca, pe alocuri vom forța, crearea unui Guvern cu un mandat clar. Strategia mea deocamdată este limitată la prima tentativă de a forma un Guvern. Dacă acesta va eșua, este dreptul președintelui să ia deciziile de mai departe. Va fi o altă coaliție, un alt prim-ministru... Eu astăzi nu pot să garantez că Republica Moldova după 29 ianuarie nu va intra într-un proces de turbulență și anticipate”, a declarat candidatul desemnat în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

Sturza: „Indiferent care va fi rezultatul acestor negocieri, noi facem un pas foarte important în a ne consolida, în a regândi ceea ce se numește proiectul Republica Moldova. Deci, eu sunt extrem de optimist și voi face tot posibilul ca să duc până la capăt acest plan”.

Ion Sturza a mai spus că unicul său aliat în condițiile actuale este „opinia publică”, iar această misiune este una „mai mult tehnică”. „Dacă eu voi simți că am acest aliat în spate, atunci voi acționa. În caz că nu voi avea susținerea opiniei publice, atunci mă retrag. Eu nu-mi doresc niciun partid politic și nu mă voi încadra în niciun proiect politic dacă voi fi ales prim-ministru. În caz că lucrurile acestea nu se întâmplă, eu îmi rezerv dreptul de a mă implica în politica adevărată. Până când vorbim de o misiune tehnocrată”.

Sturza: „Să fie clar, eu voi duce mandatul până la capăt. Pe data de 4 (n.r. 4 ianuarie 2016) eu voi veni în orice circumstanțe în Parlament cu un program de guvernare, cu o listă și voi cere votul de încredere a Parlamentului”.

Cât ține de întrevederile cu reprezentanții partidelor politice, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru a precizat că are loc „un proces absolut normal de discuții, foarte transparent, deschis”. „Am avut trei întâlniri cu Partidul Liberal Democrat, cu partidul domnului Leancă și cu Partidul Liberal, fără confruntări, fără jigniri, fără acuzații, cu un sentiment comun de îngrijorare de ceea ce se întâmplă în țară. Asta pot să v-o spun cu certitudine. Ceea ce pentru mine este un semnal foarte bun și pozitiv”.

Sturza: Este o strategie de lungă durată. Astăzi nu pot să garantez că Republica Moldova nu va intra într-un proces de turbulență și anticipate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile