Logo Realitatea.md

SUA au recunoscut-o pe Jeanine Anez ca preşedinte interimar al Boliviei, după demisia lui Morales

14 Noiembrie 2019, 08:57 // În lume

Statele Unite au recunoscut-o pe Jeanine Anez ca preşedinte interimar al Boliviei, după demisia lui Evo Morales, în urma unor manifestaţii masive, timp de câteva săptămâni, transmite AFP.

Foto: eleconomist.es

„Statele Unite salută decizia senatoarei boliviene Jeanine Anez de a prelua preşedinţia interimară pentru a conduce naţiunea sa în perioada acestei tranziţii democratice", a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat.

„Aşteptăm cu nerăbdare să lucreze împreună cu Organizaţia Statelor Americane, instituţiile constituţionale ale Boliviei şi poporul bolivian în timp ce pregătesc organizarea de alegeri liberi, corecte, iar aceasta cât mai repede posibil", a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Aproape necunoscută până în prezent, Jeanine Anez, senatoare de dreapta şi avocată în vârstă de 52 de ani, s-a proclamat preşedinte interimar şi a preluat funcţia marţi.

Evo Morales, în exil în Mexic, a calificat această proclamare ca fiind o „lovitură de stat".

Chiar înainte de anunţul diplomaţiei SUA, el a condamnat ceea ce a numit „recunoaşterea" lui Jeanine Anez de către preşedintele american, Donald Trump. Pe Twitter, el a denunţat „un complot politic şi economic care vine din Statele Unite".

Critic al fostului preşedinte socialist, Jeanine Anez a promis organizarea de alegeri „cât mai rapid", înainte de 22 ianaurie 2020. Miercuri, ea a început să-şi numească guvernul desemnând 11 miniştri.

„Lansăm un apel tuturor părţilor să apere democraţia în săptămânile care vor urma şi să se abţină de la acte violente contra cetăţenilor şi proprietăţilor", a îndemnat Mike Pompeo în comunicat.

De la începutul crizei postelectorale la sfârşitul lui octombrie, zece persoane şi-au pierdut viaţa, dintre care opt ucise de gloanţe, potrivit ultimului raport al procuraturii generale din Bolivia, prezentat miercuri.

Amintim că, preşedintele bolivian, Evo Morales, şi-a anunţat duminică demisia după trei săptămâni de proteste împotriva realegerii sale pentru un al patrulea mandat şi după ce armata şi poliţia s-au raliat apelurilor opoziţiei de a-şi prezenta demisia. Ulterior, acesta a fugit în Mexic cu un avion militar unde a primit azil politic din partea autorităților mexicane.

CITEȘTE ȘI:

Bucurie în Bolivia după demisia președintelui! Șefa tribunalului electoral, arestată. A încercat să scape deghizându-se în bărbat

UE cere abținere și responsabilitate în Bolivia pentru a se ajunge la alegeri pașnice

Ex-președintele bolivian a fugit în Mexic cu un avion militar unde i-a fost oferit azil politic

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile