Logo Realitatea.md

SUA se pregătesc de „cea mai devastatoare furtună din ultimele decenii”. Uraganul Michael a ajuns la categoria 4

10 Octombrie 2018, 16:01 // În lume

Uraganul Michael este aşteptat să lovească sud-estul Statelor. Intensitatea sa a crescut în timp ce traversa Golful Mexic şi a ajuns la categoria 4 din 5. O parte din Florida este sub stare de urgenţă. Ar putea fi „cea mai devastatoare furtună din ultimele decenii" a avertizat guvernatorul acestui stat.

Foto Simbol: psnews.ro

Uraganul Michael, care s-a intensificat ajungând la categoria a patra (din cinci), se apropie de statul american Florida, jumătate de milion de locuitori din regiunile de coastă fiind îndemnaţi să se refugieze în zonele mai înalte înainte de impactul furtunii care, potrivit prognozelor, este însoţită de rafale devastatoare şi va provoca valuri de până la patru metri, relatează miercuri Reuters.

Michael ar urma să ajungă în cursul zilei de miercuri în nord-vestul statului american Florida declanşând valuri cu potenţial devastator, cu înălţimi de până la patru metri, a prognozat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, scrie Agerpres. În cursul său spre nord prin Golful Mexic, Michael a provocat întreruperi majore în producţia de petrol şi gaze.

Preşedintele Donald Trump a declarat stare de urgenţă pe întreg teritoriul statului Florida, o măsură necesară pentru suplimentarea răspunsului naţional şi local la situaţiile de urgenţă. Potrivit celui mai recent buletin emis de NHC, furtuna se află la circa 275 de kilometri sud-vest de Apalachicola (Florida), iar viteza vântului atinge 210 kilometri la oră. Potrivit serviciului de meteorologie, rafalele de vânt ce însoţesc uraganul Michael ar putea lua pe sus acoperişuri şi chiar dărâma pereţi şi case bine construite. Meteorologii au prognozat că furtuna ar putea, de asemenea, să determine apariţia unor tornade în unele regiuni din Florida şi Georgia.

Circa 2.500 de militari din Garda naţională au fost desfăşuraţi pentru a ajuta la operaţiunile de evacuare şi pregătire înainte de sosirea uraganului, iar alţi peste 4.000 sunt pregătiţi să intervină în caz de necesitate.

Potrivit prognozelor, după Florida, furtuna ar urma să se îndrepte către nord-est, pe coastele Oceanului Atlantic, însă ar urma să scadă din intensitate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3910 -0.4341%
USD USD 18.1998 0.0951%
RUB RUB 0.2832 0.2123%
RON RON 4.3158 -0.4888%
UAH UAH 0.6898 0.3054%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile