Logo Realitatea.md

Subiectul Codului Electoral, exclus din ordinea de azi a deputaților. Se întâmplă după declarația șefului delegației UE la Chișinău

16 Iulie 2020, 11:15 // Actualitate

Proiectul de modificare a Codului Electoral a fost exclus din ordinea de zi a ședinței Parlamentului de joi, 16 iulie. Coincidență sau nu, dar asta se întâmplă, după ce ieri șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a publicat o declarație vizavi de acest subiect pe contul său de Facebook. „Există indicii că nu corespunde pe deplin și în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE”, a punctat diplomatul.

„Vreau să vă anunț că noi avem ordinea de zi de bază aprobată săptămâna trecută. Această ordine de zi de bază a fost completată cu niște propuneri care vin din partea Comisiilor parlamentare și a fost aprobată ieri la ședința biroului. În urma mai multor discuții care au venit din partea mai multor fracțiuni parlamentare, eu am propunerea ca din suplimentul ordinii de zi, proiectul nr. 263 ce ține de Codul Electoral să-l trecem pentru săptămâna următoare, ca să mai discutați în Comisie, să mai... Dacă nu aveți nimic împotrivă”, a anunțat președinte Parlamentului, Zinaida Greceanîi, la debutul ședinței plenare.

Înainte de asta, însă, Peter Michalko a declarat că procesul actual de modificare a cadrului electoral nu ar trebui să devină o oportunitate ratată în abordarea unor problemele persistente și nu ar trebui să aducă noi provocări și limitări pentru starea democrației electorale și a pluralismului în Republica Moldova, inclusiv drepturilor alegătorilor, candidaților și observatorilor.

„Standardele democratice și electorale sunt printre angajamentele esențiale față de partenerii internaționali ai țării, inclusiv UE, dar în primul rând față de cetățenii Republicii Moldova. Sunt necesare un proces corespunzător și o evaluare adecvată a modificărilor propuse la codul electoral, deoarece există indicii că acestea nu corespund pe deplin și în spirit cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului din cadrul OSCE, precum și cu privire la aspectele ridicate de Curtea Constituțională dupa alegerile prezidențiale din 2016. Este nevoie de un consens larg între forțele politice, bazat pe consultari autentice cu societatea civilă și cu alte părți interesate”, a scris diplomatul.

Amintim că, înainte de ședința plenară, PAS care reprezintă opoziția în plen, a declarat că președintele Igor Dodon ar urmări fraudarea alegerilor prezidențiale prin intermediul modificărilor introduse în Codul Electoral de către deputații socialiști, în timp ce 129 de amendamente propuse de societatea civilă au fost respinse fără niciun argument.

Vezi și:

Maia Sandu, împreună cu Sergiu Litvinenco și Andrei Spînu susțin, la Parlament, briefing-ul de presă: „Cum încearcă Dodon să fraudeze alegerile”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile