Logo Realitatea.md

Surse radioactive, identificate de ofițerii SIS la Aeroportul Internațional Chișinău

22 August 2019, 14:19 // Actualitate

Peste 60 de surse radioactive, aflate în afara controlului legal, au fost identificate în ultimele trei luni de către angajații Serviciului de Informații și Securitate. Cel mai recent caz de identificare şi neutralizare a surselor radioactive, inclusiv orfane de radiaţii, a fost înregistrat la data de 20 august curent, în aria de competenţă a Aeroportului Internaţional Chişinău.

foto: sis.md

Potrivit SIS, cele circa 30 de surse radioactive identificate la Aeroportul Internațional Chișinău, se aflau în cadrul dispozitivelor cu termen de uzură învechit de tip Rio-3 (dispozitiv utilizat la aeronavele de tip sovietic pentru detectarea grosimii stratului de gheaţă de pe aeronavă) ce depăşea considerabil fonul natural de radiaţie.

În consecinţă, reprezentanţii instituţiilor statului, cu funcție de monitorizare și intervenție, au informat agentul economic cu privire la necesitatea obţinerii autorizaţiilor de rigoare, precum şi privind obligativitatea predării dispozitivelor nefuncționale către Î.S. „Obiecte Speciale”, în scopul evitării posibilelor acţiuni ilegale, cât şi prejudicierea sănătăţii şi securităţii populaţiei.

La acțiunile întreprinse au participat și reprezentanți ai Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) şi IGPF al MAI. 

Conform competențelor, SIS desfăşoară acţiuni în vederea identificării surselor şi materialelor radioactive şi toxice care pot aduce prejudicii majore securităţii naţionale, populaţiei şi mediului. La fel, acţiunile ofiţerilor de informaţii au drept scop evitarea plasării în vizor şi utilizarea acestora de către entităţi extremist-teroriste internaţionale, cât şi transbordarea lor peste hotarele ţării având intenţii de comitere a infracţiunilor grave şi deosebit de grave.

Foto: sis.md

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3688 0.0935%
USD USD 17.3517 -0.3595%
RUB RUB 0.2723 0.0735%
RON RON 4.0700 0.0123%
UAH UAH 0.6937 -1.2667%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile