Logo Realitatea.md

Susținătorii opozantului rus Alexei Navalnîi protestează în mai multe orașe ale Rusiei

28 Ianuarie 2018, 12:55 // În lume

Sute de suporteri ai liderului opoziţiei din Rusia, Alexei Navalnîi, au început astăzi o zi naţională de protest împotriva autorităţilor ruse, făcând apel către alegători să boicoteze alegerile prezidenţiale, care vor avea loc pe 18 martie, informează Reuters.

Foto Simbol

Manifestaţii au avut loc în oraşele Novosibirsk, Kurgan, Omsk, Magadan, Kemerovo şi Yakuţk. Suporterii lui Navalnîi au declarat că aşteaptă sute de persoane care să participe la manifestaţii similare în alte 118 oraşe.

„La mijloc sunt vieţile voastre. Câţi ani vreţi să mai trăiţi cu aceşti hoţi, bigoţi şi ticăloţi", a afirmat Navalnîi într-un video publicat înainte de manifestaţii.

La Moscova, unde autorităţile aşteaptă să înceapă protestele, poliţia a intrat cu forţa în unul din birourile lui Navalnîi şi a început să interogheze oamenii, presa relatând că ar fi fost vorba despre o alertă de bombă, scrie Mediafax.

Poliţa a închis un studio de televiziune al opoziţiei, însă un altul continuă să funcţioneze. Şase susţinători ai lui Alexei Navalnîi au fost reţinuţi la Moscova şi cel puţin 16 au fost reţinuţi în alte părţi ale Rusiei, a informat un grup independent de monitorizare.

Navalnîi a declarat că va participa la protestele din Moscova. Este neclar unde se află acesta la momentul actual. În Rusia vor avea loc alegeri prezidenţiale la data de 18 martie, iar lui Alexei Navalnîi i s-a interzis dreptul de a se înscrie în cursa electorală.

În luna octombrie, liderul opoziţiei din Rusia, a fost eliberat din închisoare, după ce şi-a ispăşit pedeapsa de 20 de zile pentru organizarea unui protest neautorizat. El a mai fost încarcerat de două ori în 2017, câte 15 şi 25 de zile, după ce a organizat mitinguri împotriva corupţiei de la nivel guvernamental.

Citeste tot despre: Alexei Navalnîi, boicot, proteste, rusi
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile