Logo Realitatea.md

Sute de elevi din învățământul tehnic au făcut un flashmob în PMAN pentru a îndemna absolvenții școlilor să le urmeze calea (Galerie foto)

22 Iunie 2017, 17:21 // Societate

Și-au dat mâna pentru a încuraja și motiva tinerii din țară să opteze pentru studierea unei meserii, care să le asigure o angajare în câmpul muncii și un viitor stabil. Este vorba despre sute  de elevi de la școli profesionale, centre de excelențe și colegii, care au organizat azi un flashmob în centrul Chișinăului. Evenimentul a dat start campaniei „Meserie pe plac - viitor asigurat”, desfășurată de Ministerul Educației cu suportul Uniunii Europene.

La flashmob au participat peste 200 de elevi de la Centrul de Excelență în Industria Ușoară, Centrul de Excelență în Construcții, Școala Profesională nr. 5, ȘP din Bubuieci, ȘP nr.7. Aceștia au dansat și au prezentat meseriile lor: cusător, croitor, bucătar, apicultor, vânzător-casier, brutar, ciontolitor-tranșator carne, chelneri, tencuitori, instalatori. De asemenea, în cadrul parteneriatului de colaborare și susținere a implementării Campaniei de informare, nemijlocit la organizarea flashmob-ului, au fost implicați elevii Centrului de Excelență în Educația Artistică, ce au desenat simbolul Campaniei pe PMAN.

„Scopul campaniei este de a informa publicul general, inclusiv părinții și elevii, despre oportunitățile oferite astăzi de învățământul profesional tehnic. În ultimii ani, acest domeniu al educației a fost modernizat cu sprijinul Uniunii Europene și altor parteneri și astăzi putem vorbi despre studii mai practice și mai relevante pentru piața muncii, cu echipamente noi, condiții îmbunătățite și alte inovații, care oferă elevilor un start bun în viața profesională, cu perspective de angajare asigurate”, a spus Silviu Gîncu, șefa Direcție ÎPT la Ministerul Educației.

Campania „Meserie pe plac, viitor asigurat” se desfășoară în perioada iunie-august 2017. Pe lângă informarea publicului general, aceasta își propune îmbunătățirea imaginii ÎPT în rândul părinților și elevilor, prin promovarea spoturilor video și audio, istoriilor de succes, organizarea evenimentelor și dezbaterilor publice despre avantajele ÎPT, precum și mobilizarea tinerilor în rețelele sociale.

 „Mi-am lansat afacerea în croitorie. Chiar dacă am făcut și un masterat în domeniu, consider că nu poți avansa dacă nu știi profesia, de aceea succesul meu se datorează în mare parte școlii profesionale pe care am absolvit-o”, spune Vitalie Vrabii, care și-a fondat propriul brand de cămăși și este un nume recunoscut pe piață.

Și Petru Chicu, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Moldova și proprietarul unui restaurant care-i poartă numele, a absolvit o școală profesională, unde a deprins cele mai importante secrete ale meseriei. „Nu este nevoie să așteptăm o diplomă super specială. Este important să pornim de la ceva”, spune el.

Învățământul profesional tehnic numără  în prezent 11 centre de excelență, 32 colegii și 43 școli profesionale, în care își fac studiile peste 48,000 de elevi. Doritorii de a-și continua studiile în ÎPT pot alege din peste 100 de profesii și 80 de specialități, inclusiv meserii conexe și cele studiate direct la întreprindere prin sistem dual, pentru a fi mai bine pregătiți pentru cerințele în schimbare ale pieței muncii.

Începând cu anul 2014 Ministerul Educației modernizează învățământul profesional tehnic. Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, au fost evaluate toate școlile profesionale și colegiile din republică și stabilite direcțiile lor de dezvoltare. Astfel au fost create 11 Centre de Excelență în domeniile cele mai importante ale economiei naționale. Acestea sunt reconstruite și modernizate; dotate cu echipamente și tehnologii noi. Elevii învață obligatoriu limbile străine, calculatorul și cum să-și lanseze propriile afaceri. În plus, ei au tot mai multe ore practice la întreprindere și învață meseria direct la angajator, pentru a fi în pas cu cerințele actuale de pe piața muncii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9118 0.6867%
USD USD 18.0877 0.2389%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.1184 0.6599%
UAH UAH 0.6461 0.8743%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile