Logo Realitatea.md

Sute de oameni au renunțat la cetățenia R.Moldova prin decretele semnate de Dodon. Ceban: Regretabil că statul nu le-a putut garanta necesitățile

18 August 2017, 18:09 // Politica

Circa 600 de moldoveni au renunțat la cetățenia Republicii Moldova în cele opt luni de președinție a lui Igor Dodon. Astfel, din decembrie 2016, șeful statului a semnat patru decrete prin care 612 cetățeni, dintre care 139 copii au renunțat la cetățenie moldovenească. 

Foto: presedintie.md

Persoanele care au depus cererile respective de renunțare la cetățenie au deja domiciliu și cetățenie în alte state. Potrivit decretelor, aceștea sunt stabilite în state UE, principalele destinații fiind Germania, Austria, Olanda dar și Letonia, Lituania, Elveția, România sau Slovenia. O mare parte dintre acestea fiind stabilite în Federația Rusă, Ucraina, dar și Belarus. Fiecare decret semnat de președinte reprezintă lista a circa 200 de persoane ce au renunțat la cetățenia Republicii Moldova

Purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon, Ion Ceban a făcut mai multe precizări în special în ceea ce ține de procesul de renunțare la cetățenia Republicii Moldova. Potrivit lui, marea majoritate a cetățenilor care au solicitat această renunțare sunt stabiliți permanent peste hotarele țării și legislația statelor respective nu permite angajarea în unele instituții în cazul în care cetățenii dețin și cetățenii a altor state.

„Majoritatea dintre aceste persoane au depus cereri de foarte mult timp, cereri care nu au fost examinate în cadrul Aparatului Președintelui cîte doi, trei și mai mulți ani. Aceste persoane au avut probleme majore în țările de destinație în care au plecat. Cît n-ar fi de neplăcută această procedură dar trebuie să ținem cont de faptul că ei sunt originari din Republica Moldova și dacă avem posibilitatea să-i ajutăm, cred că ar trebui să o facem”, a declarat Ceban.

Acesta a subliniat că e regretabil faptul că statul, până în prezent, nu a putut garanta acele necesități de care au avut nevoie persoanele care au emigrat.

„Prioritate la nivel de stat ar trebui să fie, crearea standardelor de viață bune în țară, dar și a premizelor pentru revenirea în țară a compatrioților noștri. Asta ar însemna crearea unor locuri de muncă bine plătite, standard social înalt, condiții de viață mai bune”, a conchis purtătorul de cuvânt al președintelui.

Potrivit Biroului Național de Statistică, cel mai mare număr de plecări s-a constatat în raioanele: Dondușeni, Drochia, Floreşti, Făleşti, Ocnița, Rîşcani, Sîngerei, Soroca, Călăraşi, Dubăsari, Rezina, Ungheni, Căuşeni, Cantemir, Cimișlia şi Leova (10-14 plecaţi la 1.000 locuitori), iar în raionul Teleneşti şi Șoldănești – 15 plecați la 1.000 locuitori. Majoritatea emigranţilor făcând parte din grupele de vârstă de 20-29 de ani şi 30-39 de ani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4425 -1.2013%
USD USD 16.5518 -0.3846%
RUB RUB 0.2245 -0.7077%
RON RON 4.0207 -1.1967%
UAH UAH 0.5998 -0.0333%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile