Logo Realitatea.md

Svetlana Bivol - un simbol al activității civice în satul Răzeni (FOTO)

15 Martie 2019, 06:00 // Societate
// Autor:  
Iulia Pădureanu

Am avut ocazia să o întâlnim pe cea mai activă femeie din satul Răzeni, raionul Ialoveni, dornică de a ajuta comunitatea din care face parte. Acum 7 ani a început să administreze biblioteca din sat, fiind în paralel și profesoară de limbă română, iar din 2016 a început sa se implice mai activ în programul Novateca, fiind o participantă fidelă a tuturor proiectelor organizate în cadrul acestuia.

Biblioteca locală „Elena Alistar” a fost una dintre cele peste 1000 de biblioteci din țară care au fost modernizate şi dotate cu tehnologii de ultimă generaţie prin programul „Novateca”, susținut de către USAID Moldova și Fundația Gates, și implementat de IREX.

„În acest an m-am oprit la bibliotecă. Așa am simțit eu că am nevoie de o pauză în pedagogie. M-am axat pe mai multe activități, creez mai multe evenimente în cadrul bibliotecii și o fac cu multă plăcere. Îmi place să lucrez cu cititorii”, ne-a spus Svetlana.

Ca urmare a suportului oferit în cadrul programului Novateca, la bilbioteca a fost fondat „Clubul de animații”. Aici copiii învață cum să utilizeze aplicația Movie Maker și să-și creeze propriile filme cu desene animate. Atelierul a devenit „vedeta” bibliotecii care a trezit un mare interes și din partea colegilor din bibliotecile din satele vecine. Astfel, Svetlana a devenit mentor pentru colegii sai, ajutându-i sa implementeze cu succes proiectul în 25 de biblioteci.

În prezent biblioteca concepe și organizează diverse ateliere atât pentru copii, cât și pentru maturi. Timp de trei ani, mai multe doamne din sat frecventază clubul de engleză. Svetlana Bivol ne-a explicat că la clubul de engleză nu poate să vină orice, întrucât e nevoie de un anumit nivel de cunoaștere a limbii. Ceva mai nou pentru satul Răzeni este Clubul Femeilor.

„Clubul femeilor își are istoria pornită în 2015. Ideile clubului nu îmi aparțin doar mie, sunt ale tuturor. Suntem șapte doamne care venim din diferite domenii. Aici se întâlnesc interesele noastre”, ne-a spus Svetlana.

Doamnele care frecventează biblioteca ne-au spus că vin să socializeze, să se relaxeze în compania altor femei și să uite de rutină.

„Eu am probleme cu calculatorul și de multe ori apelez. Copiii sunt mari și au problemele lor, dar nici nu au răbdare să explice. Aici pot veni de câte ori am nevoie. E un ajutor extraordinar pentru mine”, a spus una dintre doamne.

În fiecare vineri, la ora 15:00, doamnele mai în vârstă vin să învețe cum să utilizeze calculatorul. E vorba de o formare elementară. Învață Wordul, își creează conturi pe rețelele de socializare. Alături de colecția de cărți „obișnuite”, biblioteca propune „un raft” de cărți electronice.

Consătenii sunt mulțumiți și apreciază mult efortul Svetlanei Bivol. Doamnele au mai spus că e un foarte bun organizator. În școală a organizat chiar și un cerc dramatic. 

„Ea este inima clubului nostru, ea ne-a adunat pe toate. În primul rând este calmă. Atunci când vine un cititor, ea știe să dăruiască, să motiveze spre lectură, să explice, să răspundă. Știe să țină secrete, asta mult contează pentru noi femeile”, ne-a spus zâmbind Elena Bivol.

Motivaţia Svetlanei Bivol a fost de a crea un centru comunitar atractiv pentru fiecare locuitor al satului. La activitățile pe care le organizează bibliotecara sunt așteptați și bărbații. Informațiile despre acestea sunt distribuite pe blogul bibliotecii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile