Logo Realitatea.md

Taberele de odihnă, inspectate și deparatizate chimic! Zeci de încălcări au fost depistate în perioada sezonului estival 2016

04 Mai 2017, 15:19 // Societate

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică Chișinău și-au pus drept obiectiv până la finele lunii mai să verifice dacă agenții economici respectă condițiile pentru obținerea autorizației de organizare a odihnei de vară a copiilor. În acest scop, taberele de vară vor fi inspectate și deparatizate chimic. Deciziile au fost luate în cadrul unei mese rotunde organizată astăzi, cu tematica „Organizarea odihnei și a întremării sănătății copiilor în perioada estivală a anului 2017”.


Foto: sjmagazine.net

În cadrul evenimentului, participanții fiind specialiștii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău (CSP), managerii întreprinderilor de stat de alimentație publică şi ai taberelor de odihnă, au discutat o serie de subiecte actuale, cu referire la condițiile obligatorii, care trebuie întrunite de taberele de odihnă la începutul sezonului estival.

În cuvântul de deschidere a întrunirii, Luminiţa Suveică, medicul-şef sanitar de stat, a menționat despre importanţa responsabilizării structurilor competente, pentru a oferi copiilor o perioadă de odihnă fără incidente, mai ales de tipul celor ce implică factorul alimentar.

"Instruirea igienică a angajaților, dotarea cabinetelor medicale cu strictul necesar, dotarea blocurilor alimentare cu utilajul respectiv reprezintă unele dintre problemele întâlnite în mod repetitiv, care, concomitent, sunt factori obligatorii în buna funcţionare a taberelor de odihnă pentru copii", a menţionat medicul-şef sanitar de stat.

Iurie Cojocaru, șeful secției Sănătatea copiilor şi a tinerilor din cadrul Centrului de Sănătate, a evidenţiat regulile şi normativele sanitaro-epidemiologice de stat, pe care trebuie să le întrunească o tabără de odihnă pentru copii, printre care se numără procesul-verbal de recepţie a taberei, analiza apei din sursele de alimentație cu apă, dezinfectate în prealabil, meniul-model pentru 10 zile, coordonat în modul stabilit și permisul de funcționare pentru fiecare schimb.

Totodată, au fost elucidate un şir de probleme, depistate în activitatea taberelor de odihnă în perioada sezonului estival 2016, precum ar fi angajarea tardivă a personalului, suprasolicitarea taberelor în unele schimburi, amplasarea în încăperi necorespunzătoare şi dotarea insuficientă a punctelor medicale, includerea în alimentația copiilor a produselor alimentare şi a băuturilor carbogazoase interzise și folosirea incorectă a substanțelor bio-distructive.

În aceeași ordine de idei, specialiștii din cadrul CSP Chişinău au accentuat importanţa prevenirii infecțiilor intestinale acute, datorate factorului alimentar, dar și a maladiilor infecțioase, provocate de căpușe, insecte, care, în perioada caldă, sunt active şi extrem de periculoase. De aceea, procesul de organizare a măsurilor de dezinsecție, deratizare și de combatere a căpușelor devine unul obligatoriu, în special pe terenurile destinate odihnei copiilor.

În concluzie, s-a punctat şi despre necesitatea organizării măsurilor de promovare a sănătății în taberele de odihnă și de întremare a sănătății elevilor, cu scopul de a educa o cultură a modului sănătos de viaţă, ce implică un efort fizic moderat, o dietă echilibrată şi o atitudine pozitivă asupra lucrurilor.

Menționăm că, pe parcursul perioadei estivale, specialiştii CSP municipiul Chişinău vor organiza evaluări în taberele de odihnă pentru a constata modalitățile de organizare şi condițiile de funcționare a acestora, în corespundere cu normativele incluse în cadrul legal al Supravegherii de Stat a Sănătăţii Publice pentru taberele de odihnă şi întremare a sănătății copiilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile