Logo Realitatea.md

Taiwan, prima țară din Asia care legalizează căsătoriile dintre persoanele de același sex

17 Mai 2019, 14:38 // În lume

Taiwan a devenit prima țară din Asia care legalizează căsătoriile dintre persoanele de același sex. Se întâmplă la doi ani după o hotărâre în acest sens a celei mai înalte jurisdicții de pe insulă. 

Deputaţii taiwanezi au adoptat cu o largă majoritate o lege care le permite cuplurilor homosexuale să formeze „uniuni permanente exclusive” şi o clauză care le permite să ceară o înscriere de către administraţie în „registrul căsătoriilor”.

Acest vot, care confirmă locul Taiwanului în avangarda asiatică în privinţa drepturilor homosexualilor, este o victorie a asociaţiilor de apărarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), care s-au mobilizat de ani de zile pentru a obţine acelaşi drepturi la căsătorie pe care le au cuplurile heterosexuale.

În mai 2017, Curtea Constituţională a Taiwanului a emis o hotărâre prin care constata neconstituţionalitatea lipsirii persoanelor de acelaşi sex de dreptul de a se căsători.

Curtea a dat un termen până la 24 mai 2019 Guvernului să modifice legea, precizând că această căsătorie pentru toţi va deveni o realitate dacă nu se face nimic.

Însă opoziţia conservatoare s-a mobilizat şi a organizat în noiembrie o serie de referendumuri, în care o majoritate a respins ideea ca o căsătorie să fie definită altfel decât în prezent, adică o uniune între un bărbat şi o femeie, ceea ce a redus considerabil marja de manevră legislativă a Guvernului.

Cu mai puţin de o săptămână înainte de expirarea ultimatumului, în Parlament s-au depus vineri trei proiecte de lege vizând să soluţioneze problema uniunilor homosexuale, scrie Digi24.

Textul cel mai progresist era al Guvernului, dominat de către preşedinta Tsai Ing-wen, singurul care foloseşte cuvântul „căsătorie”.

Sute de susţinători ai căsătoriei pentru toţi s-au adunat vineri în faţa Parlamentului, în pofida unei ploi torenţiale, pentru a exercita presiuni asupra aleşilor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7388 0.7427%
USD USD 18.2039 -0.0533%
RUB RUB 0.2894 0.5559%
RON RON 4.3952 0.9439%
UAH UAH 0.6967 0.7957%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile