Logo Realitatea.md

Tănase, după ce s-a tăiat din finanțarea judecătorilor: „Sancționați vor fi, în final, tot cetățenii”

20 Februarie 2020, 07:50 // Actualitate

„Justiția este un „serviciu” pe care statul îl furnizează cetățenilor și pe care îl finanțează din impozitele cetățenilor. Prin urmare, reducerea finanțării justiției cu 70 de milioane de lei, înseamnă nu doar sancționarea justițiabililor, ci a cetățenilor din impozitele cărora justiția este finanțată”. Aceasta este opinia fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, vizavi de decizia prim-ministrului Ion Chicu luată în urma condamnării Republicii Moldova la CEDO în dosarul „Gemeni”.

„Pentru o ilegalitate (anume ilegalitate și nu eroare judiciară), comisa de persoane foarte ușor identificabile, vor fi sancționați în final tot cetățenii, care vor primi servicii mai proaste cu 70 milioane lei. Dacă decidenții politici ar citi atent Hotărârea CEDO, ar observa o serie de detalii foarte interesante, cum ar fi de exemplu faptul că admiterea acelei revizuiri tardive s-a produs după ce CEDO a pronunța mai multe decizii de condamne pentru casările deciziilor judecătorești irevocabile. Mai mult ca atât, această revizuirea a fost admisa de Curtea Supremă, la momentul când CSJ deja avea o practică stabilită de respingere acestor revizuiri!”, a declarat Alexandru Tănase.

Tot el spune că, prin decizia de reducere a finanțării justiției, de fapt „vor fi sancționați judecătorii onești care nu au admis niciodată asemenea ilegalități”. „Vor fi secționați grefierii, referenții, consultații din instanțe care sunt plătiți mai prost ca vânzătorii de la piețele din Chișinău, iar volumul de lucru al cărora este într-o permanentă creștere. Vor fi sancționați avocații care vor beneficia de condiții de lucru mai proaste. În schimb cei care au adoptat ilegal decizia de revizuire, curajoasa decizie a premierului nu-i afectează în nici un fel. Mai mult ca atât, pe ei îi doare fix în cot de reducerea finanțării sistemului judecătoresc cu 70 milioane lei”, a conchis acesta.

Realitatea.md amintește că prim-ministrul a solicitat Ministerului Finanțelor să elaboreze un proiect de rectificare a bugetului de stat reducând finanțarea pentru sistemul judecătoresc în 2020 cu 70 de milioane de lei. Decizia vine după ce CEDO s-a expus privind daunele în dosarul SA „Gemenii” și a obligat Guvernul Republicii Moldova să plătească această sumă până pe 18 mai. 

Pe lângă asta, Ion Chicu a mai cerut Ministerului Justiției să se adreseze la Procuratura Generală în legătură cu inițierea urmăririi penale a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat în urma pierderii cauzei la CEDO. Este vorba despre Vera Macinscaia, Tamara Chișca-Doneva, Ala Cobîneanu, Tatiana Vieru și Svetoslav Moldovan.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile