Logo Realitatea.md

Târgul Național al Covorului, la cea de-a cincea ediție. Programul evenimentului

16 Decembrie 2018, 08:30 // Societate

În premieră, cea de-a cincea ediție a Târgului Național al Covorului, se desfășoară în trei locații: Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Artă al Moldovei, între orele 14:00 - 18:00.

Foto: mecc.gov.md

În intervalul orelor 14:00-15:00, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va avea loc inaugurarea oficială a evenimentului, precum și vernisarea expoziției „Imaginea lumii țesută în lână”, care va conține covoare din patrimoniul Muzeului, precum și 12 ponevi (țesătură groasă de lână, bumbac ș.a. din care se fac macaturi, covoare, etc.) din colecția Muzeului Țării Crișurilor din Oradea (România). Prima parte a evenimentului va conține un vast program muzical cu caracter cognitiv-distractiv, cu numeroase reprezentări ale obiceiurilor legate de țesutul covoarelor, dar și numeroase ateliere de creație și activități interactive. În curtea Muzeului va fi amenajată o gospodărie țărănească, iar vizitatorii vor avea ocazia să guste din bucatele tradiționale.

De la 15:30 până la 16:30, Muzeul Național de Istorie a Moldovei va deveni un loc de conexiune între diferite etnii conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova, în hol fiind prezentate cele mai frumoase tradiții de iarnă ale bulgarilor, ucrainenilor, găgăuzilor. În același timp, vor avea loc ateliere organizate de către țesătoarele consacrate din țara noastră. Expozițiile și atelierele vor fi acompaniate cu un spectacol care va prezenta piese muzicale preluate din folclorul minorităților conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, vizitatorii vor putea admira expoziția „Magia covorului vechi”, în cadrul căreia sunt expuse covoare datate cu sf. sec. XVIII - înc. sec. XX din colecția Muzeului, o parte dintre acestea fiind expuse în premieră. În curte va fi amenajat un Iarmaroc al meșterilor populari, de unde vizitatorii vor putea procura cadouri celor dragi.

La Muzeul Național de Artă al Moldovei, de la 17:00 la 18:00, va avea loc vernisajul expoziției „Tradiție și modernitate”, care va prezenta opere de pictură semnate de Mihai Grecu, Elena Bontea, Sergiu Cuciuc, precum și piese de tapiserie realizate de Elena Rotaru, Silvia Vrânceanu, Andrei Negură, Maria Saca-Răcilă ș. a.

Menționăm că liantul care va asigura conexiunea dintre diferitele locații și compartimente va fi Parada Portului Popular de Iarnă. Invitații speciali ai Târgului Național al Covorului sunt Formația Flori de măr din Râșca, Suceava, Grupul folcloric Glasul Odăieșilor, județul Galați, Alaiul Cerbul din Heleșteni, Iași.

De asemenea, Târgul Național al Covorului va fi organizată și în teritoriu. Astfel, evenimente similare dedicate promovării covoarelor basarabene, a tehnicilor de țesut, precum și tradițiilor sărbătorilor de iarnă vor fi organizate în peste 50 de localități din 21 de raioane ale Republicii Moldova, la care vor fi implicate autoritățile publice locale, muzeele, casele de cultură, bibliotecile, instituțiile de învățământ, inclusiv cele preșcolare etc. Vor fi organizate expoziții de fotografii și documente, conferințe, mese rotunde, proiecții de film, activități pentru copii și adulți, ateliere de meșteșugărit și de preparare a bucatelor tradiționale, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanţă naţională sau locală – parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervații naturale, biblioteci etc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5934 -0.7773%
USD USD 17.5245 -0.2635%
RUB RUB 0.2773 -0.6093%
RON RON 4.1507 -0.5487%
UAH UAH 0.6835 0.6183%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile