Logo Realitatea.md

Taxe vamale reduse până la 1% pentru mai multe categorie de mărfuri! Printre acestea: catifea, ceramică, transformatoare electrice. LISTA ÎNTREAGĂ

22 Aprilie 2016, 15:31 // Economie
// Autor:  
Tatiana Marcu

Taxele vamale au fost micșorate până la 1% sau chiar 0% pentru o anumită categorie de mărfuri. Modificarea se referă la grupul de mărfuri care se introduc în țară ca materie primă, indiferent de domeniul de activitate. Astfel, puteți să introduceți în țară cai, vaci, capre, ceasuri de mână, jucării, articole pentru carnaval, articole de pat și multe altele, cu anumite condiții specificate în legislație.  

Șefa Direcției venituri vamale din cadrul Serviciului Vamal, Valentina Popa, a declarat pentru Realitatea.md că taxele pentru introducerea în țară a mărfurilor, în special pentru materia primă, s-a micșorat de la 5-10% la 1% sau chiar nu se percepe o taxă. „Noile taxe au intrat în vigoare din 18 martie, odată cu publicarea în Monitorul oficial al Legii pentru modificarea anexei de la articolul I al Legii nr. 172 din 25 iulie 2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor”, a menționat Popa. 

Astfel, de la taxa de 4% s-a redus la 1%: Fire din filamente sintetice (altele decât aţa de cusut), necondiţionate pentru vânzarea cu amănuntul, inclusiv monofilamentele sintetice sub 67 decitex din polipropilenă; Transformatoare electrice, convertizoare statice (de exemplu redresoare); Bobine de reactanţă şi de inductanţă.

De la taxa de 8% s-a redus la 1% următoarele mărfuri: Țesături din fibre sintetice discontinue; Articole neţesute, chiar impregnate, îmbrăcate, acoperite sau stratificate; Părţi destinate exclusiv sau în principal aparatelor - subansamble electronice.

De la 10% la 1%  s-a redus taxa pentru: catifea, pluş (inclusiv materiale aşa-zise cu “păr lung”şi materiale buclate, tricotate sau croşetate; Ațe, tricotate sau croşetate; Plăci, foi şi benzi de mică aglomerată sau reconstituită, chiar pe suport; articole din ceramică pe suport.

Totodată, taxa de 0% se aplică de mai mult timp pentru toate mărfurile care au certificat de origine din țările CSI, UE, ȘI CEFTA, conform prevederilor Acordului de Asociere.

Astfel, conform modificărilor, se aplică taxa vamală de 0% pentru introducerea în țară a peştilor, crustaceelor, moluştelor şi a altor nevertebrate acvatice. De asemenea, a cailor, măgarilor, caprinilor și bovinelor care reproducători de rasă pură.

De asemenea, cu taxa de 0% sunt impozitate următoarele mărfuri:

- articole pentru sărbători, carnaval sau alte divertismente, inclusiv articolele de magie şi articolele surpriză:maşini de jocuri video, articole pentru jocuri de societate, inclusiv jocurile cu motor sau cu mecanisme de mişcare, jocuri de biliard, mese speciale pentru jocuri de cazino şi jocurile de popice automate (de exemplu, bowling);

- triciclete, trotinete, automobile cu pedale şi jucării similare cu roţi; landouri şi cărucioare pentru păpuşi; păpuşi; alte jucării; minimodele şi modele similare pentru divertisment, animate sau nu; jocuri enigmistice (puzzle) de orice fel;

- articole de pat şi articole similare (de exemplu, saltele, pături, plăpumi, perne) cu arcuri sau umplute cu orice fel de materiale, inclusiv cele din cauciuc alveolar sau material plastic alveolar, acoperite sau nu;

- ceasuri de mână, ceasuri de buzunar şi alte ceasuri similare (inclusiv cronometrele de acelaşi tip), cu carcase din metale preţioase sau din metale placate sau dublate cu metale preţioase;

- instrumente şi aparate pentru analize fizice sau chimice (de exemplu, polarimetre, refractometre, spectrometre, analizoare de gaze sau gaze arse); instrumente şi aparate de măsură şi control al viscozităţii, porozităţii, dilatării, tensiunii superficiale sau similare sau pentru măsurări calorimetrice, acustice sau fotometrice (inclusiv exponometre); microtoame;

- aparate de mecanoterapie; aparate de masaj; aparate pentru testări psihologice; aparate de ozonoterapie, de oxigenoterapie, de aerosoloterapie, aparate respiratorii de reanimare şi alte aparate de terapie respiratorie.

Potrivit legislației, taxa vamală se aplică faţă de mărfurile plasate în regim vamal de import sau în cadrul altor regimuri vamale care prevăd încasarea taxei vamale la introducerea şi restituirea acesteia la scoaterea mărfurilor. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile