Logo Realitatea.md

Teatrul Național „Eugene Ionesco”, în impas?! Conducerea instituției a adresat o scrisoare deschisă ministrei Monica Babuc (VIDEO)

26 Martie 2018, 12:54 // Societate

Teatrul Național „Eugene Ionesco” (TEI) a ajuns în impas, susține conducerea instituției, care a adresat o scrisoare deschisă ministrei Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, prin care solicită implicarea statului în rezolvarea problemelor teatrului, susținere în lansarea premierelor în stagiunile viitoare și la organizarea ediției din acest an a festivalului BTEI și, elementar, condiții normale pentru a activa.

Foto: TEI

Directorul TEI, Valeriu Pahomi, și directorul artistic al teatrului Petru Vutcărău au susținut azi o conferință de presă în care au declarat că situația este destul de gravă și că ei nu mai văd soluții pentru a rezolva multiplele probleme ale instituției. 

Avem planuri de a lansa câteva premiere în următoarele două stagiuni, dar cum vom realiza acest lucru?.. Nu mă duce capul. Nu știu dacă undeva în lume mai există un teatru național să nu aibă un atelier de croitorie, butaforie, tâmplărie etc.; un teatru care nu are nici o unitate de transport...” susține Petru Vutcărău.

Directorul artistic al TEI spune că, deși teatrul este unul dintre cele mai vizitate din țară, acesta este cel mai prost finanțat. Conducerea TEI spune că angajații se concediază în masă pentru că au salarii și condiții mizere și este vorba atât despre actori, cât și despre personalul tehnic. 

Noi nu știm cum să acționăm în continuare, salarile sunt mizerabile, umilitoare... Să nu credeți că ne lamentăm, doar vă relatăm niște fapte (...). Avem și greșeli, pentru care suntem gata să răspundem, dar acestea nu țin de incapacitatea de gestionare a teatrului”, spune Vutcărău.

Directorul artistic spune că nu știe, dacă în acest an va fi organizat festivalul BTEI, chiar dacă acesta a fost declarat ca eveniment cultural de importanță națională, din motiv că până azi nu a fost anunțat de minister despre finanțarea evenimentului, chiar dacă acesta ar urma să aibă loc la finele lunii mai. 

Cele 12 ediții pe care le-am făcut ne-au secătuit. Angajații munceau pe brânci, nefiind remunerați și nefiind obligați să o facă. După încheierea fiecărei ediții ne juram că e ultima, pentru că ne alegeam cu datorii, conturi închise, judecăți, salarii întârziate. Niciodată ministerul nu a încercat să facă o evaluare a evenimentului așa că la ora actuală am zis stop, cu entuziasmul s-a terminat”, a spus Petru Vutcărău.

În scrisoarea pe care o adresează ministrei Monica Babuc, echipa TEI susține că au tot respectul pentru ministră și pentru activitatea ei, dar nu știu cum să procedeze în asemenea situație și cer implicarea directă a demnitarului. Aceștia susțin că au invitat reprezentanții ministerului la această conferință, dar nu au avut un răspuns. 

Vom reveni, ulterior, cu reacția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la acest subiect.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile