Logo Realitatea.md

Ștefan Gligor după susținerea interviului pentru funcția de procuror general: „Trebuie să tragem o linie și să spunem unde suntem. Suntem la linia de jos” (VIDEO)

28 Octombrie 2019, 18:44 // Actualitate

Unul dintre favoriții la funcția de procuror general, candidatul Ștefan Gligor a susținut astăzi proba interviului în fața Comisiei de preselecție a Ministerului Justiției. Ieșit în fața presei, candidatul a declarat că se consideră și apolitic și integru încât să facă față funcției de procuror general, menționând și unele puncte care, potrivit lui, ar fi necesare de efectuat la Procuratura Generală, dar și procuraturile specializate. Totuși, Gligor s-a abținut în a spune care ar fi primul său lucru care l-ar face din funcția de șef al PG, menționând că „unele activități pe care ar trebui să le desfășoare viitorul procuror general nu trebuie să aibă un caracter public”.

„Eu consider că sunt și integru și apolitic. Eu am avut o agendă destul de bogată de activitate în ultimii trei ani și jumătate antisistem și am pledat pentru reabilitarea instituțiilor democratice în Republica Moldova, am făcut tot ce mi-a stat în puteri în acest sens”, a declarat Ștefan Gligor după susținerea interviului.

Întrebat care este cea mai potrivită persoană pentru funcția de procuror general și de ce, Ștefan Gligor a menționat că „în această listă de candidați există omanei din care Comisia are ce alege”.

„Sunt 16 candidați, majoritatea vin din cadrul sistemului. Care este criteriul pe care și-l propune Comisia ca fiind cel mai important nu pot să vă spun. În cazul în care criteriul este - persoană apolitică, competentă, integră și independentă, în acest caz eu cred că am șanse”, a mai spus Ștefan Gligor, precizând că, deși a avut dubii, consideră ca fiind foarte bună decizia lui de a participa în acest concurs.

Întrebat cum va reacționa în cazul în care politicul va încerca să facă anumite influențe asupra sa, el a menționat că acest lucru este interzis și li s-a adresat politicienilor să nu facă acest lucru.

„Toți politicienii din Republica Moldova, mai mult sau mai puțin, au o idee generală despre felul meu de a fi. Eu le recomand să nu facă aceste tentative pentru că vor urma consecințe. Un beneficiu pentru sistemul procuraturii în rezultatul numirii mele în această funcție este, cel puțin în opinia mea, cert. Din punct de vedere al influenței asupra procuraturii prin procurorul general, nimeni nu va mai trebui să-și facă griji. Procuratura, cel puțin în persoana procurorului general, va fi apolitică”, a declarat Ștefan Gligor.

În cazul venirii sale în funcția de procuror general, Ștefan Gligor spune că este nevoie de o misiune de evaluare externă a Procuraturii Generale și a procuraturilor specializate, precum și o anchetă internă a integrității profesionale a procurorilor.

„Acest sistem s-a autocorupt în timp. Sper că procurorii noștri conștientizează cât de mult a căzut sistemul și gradul lor de responsabilitate în degradarea inclusiv a situației criminogene. Acel regim în privința căruia m-am exprimat și eu, a apărut nu pentru că procurorii și-au făcut meseria, ci pentru că de mult ori procurorii s-au făcut că plouă. Trebuie să tragem o linie și să spunem unde suntem. Suntem la linia de jos. Iar credibilitatea nu va veni peste noapte, va veni în urma unor schimbări radicale, dacă nu drastice”, a mai opinat candidatul.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4775 0.6386%
USD USD 17.4538 0.3686%
RUB RUB 0.2827 -0.1766%
RON RON 4.0751 0.6297%
UAH UAH 0.7235 -0.0414%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile