Logo Realitatea.md

Tensiunea dintre India și Pakistan escaladează! Atacurile aeriene dintre cele două state

01 Martie 2019, 11:06 // În lume

Relațiile între India și Pakistan devin tot mai tensionate! Marți, India a efectuat atacuri aeriene împotriva militanților pakistanezi, pe fondul unui atentat revendicat la începutul lunii februarie de mișcarea Jaish-e-Mohammad, considerată teroristă de Islamabad, scrie Mediafax.

Foto: bbc.com

După ce aviaţia indiană a intrat în acţiune şi a bombardat o tabără de refugiaţi despre care New Delhi crede că ar ascunde o celulă teoristă a grupării Jaish-e-Mohammed, Pakistanul a doborât miercuri două avioane militare indiene, capturând doi piloți indieni.

„Doi piloţi au fost arestaţi - unul dintrei ei a fost rănit şi este îngrijir la Spitalul Militar. Celălalt se află în custodia noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor armate pakistaneze, Generalul Asif Ghafoor.

India a cerut joi repatrierea acestuia, identificat de către ministrul afacerilor externe al Indiei ca fiind aviatorul comandor Abhinandan. Oficialul indian a cerut ca aviatorul să fie eliberat în siguranţă, după ce Pakistanul a publicat imagini video pe care indienii le-au denumit vulgare şi acte neprovocate de agresiune.

Comunitatea internaţională a lansat un apel la calm şi le-a cerut Indiei şi Pakistanului să facă tot posibilul ca situaţia să nu degenereze într-un conflict armat.

Relaţiile au devenit tensionate după ce, la 14 februarie, cel puţin 40 de agenţi ai poliţiei paramilitare au fost ucişi într-un atentat care a avut loc în Kashmirul Indian, acesta fiind cel mai sângeros atac comis asupra forţelor indiene în cei 30 de ani de insurgeţă din regiunea majoritar musulmană.

Mai multe curse aeriene au fost anulate joi dimineaţă spre Londra, Munchen, Paris, Bruxelles, Viena, Stockholm, Copenhaga, Zurich şi Oslo, pe fondul escaladării tensiunii între Pakistan şi India. Compania aeriană Thai Airways a informat joi că a reluat cursele aeriene spre Europa printr-un spaţiu aerian care ocoleşte Pakistanul. Zborurile companiei Thai Airways spre Pakistan sunt în continuare anulate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5899 -1.0971%
USD USD 16.6432 -0.4421%
RUB RUB 0.2255 -0.3535%
RON RON 4.0514 -1.1854%
UAH UAH 0.5992 -1.0895%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile