Logo Realitatea.md

Teodor Cârnaț și-a dat demisia din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (VIDEO)

10 Octombrie 2017, 09:22 // Societate

Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Teodor Cârnaț a renunțat la funcția de membru în cadrul consiliului. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă, la ședința CSM din 10 octombrie 2017. 

Embed:

Teodor Cârnaț și-a motivat decizia prin faptul că a picat testul de poligraf în cadrul concursului pentru suplinirea funcției de președinte al ANI. Acesta s-a declarat integru și a venit cu mai multe acuzații în adresa organizatorilor.

Vedeți mai jos declarația lui Teodor Cârnaț:

”Renunț la funcția de membru al CSM în legătură cu faptul că nu am susținut ”testul” la poligraf pentru funcție de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Personal, mă consider integru, am luat decizia în conformitate cu legislația și intima mea convingere, nefiind influențat de nimeni. În perioada funcției, am fost activ, am propus soluții și cred că prin contribuția mea am accentuat transparența, deschiderea, vizibilitatea și gradul de informare a societății privind activitatea CSM. Am participat la concursul sus-menționat pentru a testa și a mă convinge personal dacă principiul meritocrației și al profesionalismului sunt decisive sau dacă decizia finală aparține guvernării. În pofida faptului că mai mulți analiști și inclusiv reprezentanți ai societății civile și-au expus nemulțumirea față de modul de formarea a Consiliului de Integritate și a regulilor sofisticate și stufoase de participare la concurs. Am avut curajul și am participat. Am răspuns sincer la toate întrebările, chiar dacă acestea au fost extrem de tendențioase. Cred că este un instrument rezultatul căreia este interpretabil. Modul cum s-a petrecut testarea și declarațiile anticipate testării ale președintelui ANI, Sergiu Ostaf, și al președintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu referire la emisiunea de la Moldova 1 din 4 octombrie 2017 m-a descurajat și mi-au dat temei serios să înțeleg că politicul deja cunoștea rezultatul testării pe care încă nu-l susținuse. În acest context, doresc că durata ”testării” ca niciodată în istoria R. Moldova a durat șase ore. Vă informez că referitor la averea mea, am acumulat-o înainte de a fi membru al CSM, prin muncă asiduă și căi legale. În final declar că nu doresc ca numele meu să păteze CSM și în egală măsură nu doresc ca numele meu să fie identificat cu actuala guvernare”. 

Amintim, concursul pentru suplinirea funcției de președinte al ANI s-a încheiat fără a fi desemnat un învingător. Teodor Cârnaț, cel care a obținut cel mai mare punctaj în urma probelor scrise și orale, dar și Victor Strătilă, contracandidatul său, au picat testul cu poligraful. Ambii au respins rezultatele testării.

Teodor Cârnaţ, doctor habilitat în drept, conferenţiar universitar a fost consilier în Consiliul Municipal Chișinău, după care în anul 2014 a fost numit membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

CITEȘTE ȘI:

ACUZAȚII grave în adresa organizatorilor concursului pentru funcția de șef al ANI! Candidații resping rezultatele testului poligrafic

Candidații la funcția de președinte al ANI nu au trecut testul poligrafului! Consiliul va anunța un nou concurs (VIDEO)

Rezultatele candidaților la șefia ANI, aprobate! Consiliul a anunțat un alt candidat pentru funcția de vicepreședinte (VIDEO)

Cei doi candidați la funcția de președinte al ANI au susținut și proba de interviu. Ce punctaj au acumulat (VIDEO)

(VIDEO) Rezultatele primei etape a concursului pentru funcția de președinte al ANI: Cine din candidați a acumulat punctajul maxim

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile