Logo Realitatea.md

Teorie macabră cu privire la corpurile persoanelor decedate din cauza COVID-19 înmormântate în saci din plastic

08 Aprilie 2021, 12:57 // În lume

Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare Române, care are deja o experiență de peste zece ani în domeniul pompelor funebre, lansează o teorie legată de modul în care se înmormântează oamenii infectați cu noul coronavirus și care ar putea fi consecințele unui asemenea protocol.

Protocolul de manipulare a cadavrelor în caz de deces în urmă infectării cu SARS-CoV-2 este extrem de strict și nu există derogări în astfel de situații.

Sebastian Cocoș a explicat că în astfel de cazuri, cadavrul unei persoane care a decedat că urmare a infecției cu noul tip de coronavirus se introduce complet dezbrăcat în doi saci din plastic, sigilati, iar după fiecare manevră se dezinfectează cu produse biocide, apoi este depus în sicriu, care va fi și el sigilat.

Personalul care manipulează cadavrele nu are voie să se atingă de corp fără costum special cu înalta protecție, iar cadavrul nu poate fi îmbălsămat. „Cadavrul defunctului este preluat de la morgă și transportat direct la cimitir, în condiții foarte stricte, fără să mai fie depus la capela sau la biserica”, a explicat Cocoș.

Acesta susține că există riscul că, din cauza huselor din plastic închise etanș, cadavrul să nu mai urmeze procesul firesc de putrefacție, din lipsa de oxigen. În plus, nu toți sacii mortuari în care sunt introduse cadavrele morților de COVID-19 sunt biodegradabile, acestea fiind foarte scumpe, susține Cocoș. În aceste condiții nu este clar ce se va întâmplă în cimitire peste ani, având în vedere că un cadavru înhumat în saci din polipropilenă ar putea să între într-un proces de saponificare care îl „conservă”.

Teoria adusă de Sebastian Cocoș este însă contrazisă de profesorul Vladimir Beliș, fostul director al Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” din București. Acesta susține că există mult mai mulți factori care produc putrefacția unor cadavre.„Putrefacția ține de foarte mulți factori, nu numai de lipsa de oxigen. Este vorba în primul rând de temperatura, de uscăciunea solului, sunt mult mai multe aspecte decât ar părea la o primă vedere”.

„Eu cred că sacii din plastic nu o întârzie, ci mai degrabă o accentuează, depinde dacă a fost dezinfectat sau nu, dacă a fost formolizat. Sunt mulți parametrii de luat în seama și este greu să dai un verdict așa numai pe niște afirmații care nu au relevanță”, a precizat profesorul Vladimir Beliș. În România, până în prezent, au decedat peste 24.500 de persoane diagnosticate cu infecția SARS-CoV-2 și care au fost înhumate conform protocoalelor în vigoare.

sursă: Ziare.com

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile