Logo Realitatea.md

Termometre pentru fiecare clasă! Vor fi alocate 50 de mil. de lei pentru dotarea instituțiilor de învățământ împotriva Covid-19

03 August 2020, 11:15 // Economie

Guvernul va aloca 50 de milioane de lei, plus-minus, pentru dotarea instituțiilor de învățământ cu dispozitive medicale, consumabile și dezinfectanți pentru a reduce la maximum riscurile sanitare pentru copii către noul an școlar. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu într-un briefing de presă, susținut azi-dimineața, 3 august, după discuția tradițională cu președintele Igor Dodon și speakera Zinaida Greceanîi, la Reședința de Stat.

„Suntem în plină campanie de pregătire pentru începerea noului an scolar. Sperăm că va începe, tradițional, la 1 septembrie, după modelele lansate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), respectând instrucțiunile propuse de Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică”, a declarat oficialul.

Potrivit acestuia, fiecare clasă va fi asigurată cu termometre.

Realitatea.md amintește că, anterior, ministrul Igor Șarov din fruntea MECC a prezentat șapte modele de desfășurare a procesului de studii pentru 2020-2021

Modelul 1: „Prezența fizică 100% la școală”. Este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi, în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat.

Modelul 2: „Învățarea în 2 schimburi” în condițiile contextului pandemic, în cazul școlilor cu mulți elevi, cu multe clase la paralelă,  organizarea activităţii educaţionale se poate realiza în 2 schimburi.

Modelul 3: „Învățarea combinată” presupune împărțirea școlii în zile de prezență și în zile de comunicare la distanță: pe rând - o zi se vine la școală, o zi are loc comunicarea la distanță, inclusiv online.

Modelul 4: „Învățarea de tip hibrid” presupune împărțirea clasei în două grupe: pe rând o zi se vine la școală, o zi se fac lecții online.

Modelul 5: „Învățarea alternantă” are la bază împărțirea clasei în două schimburi: pe rând o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online.

Modelul 6: „Învățarea la distanță inclusiv online” acest model se aplică în anumite cazuri punctuale de forță majoră locală, multe cazuri de Covid pozitiv ȋntr-o clasă/ școală/ localitate, cu respectarea izolării.

Modelul 7: „Învățarea mixtă” modelul dat presupune îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate mai sus.

Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că, în Republica Moldova, au fost confirmate 25.362 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 1.561 în raioanele din stânga Nistrului. În total, 17.942 persoane au fost tratate de COVID-19, însă 792 au murit.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile