Logo Realitatea.md

„Teroarea continuă”! Casa fostei șefe a Băncii Centrale a Ucrainei, incendiată intenționat la Kiev

17 Septembrie 2019, 18:33 // În lume

Casa fostei președinte a Băncii Centrale a Ucrainei, Valeria Gontareva, dintr-o localitate la circa 20 km de Kiev, a ars complet azi, fiind vorba de o incendiere intenționată, scrie presa ucraineană. Gontareva care actualmente locuiește la Londra a declarat că „teroarea continuă”, asta după ce în luna august a fost lovită de o mașină în centrul Londrei, iar la începutul lunii septembrie o maşină aparţinând nurorii sale, pe care o cheamă tot Valeria Gontareva, a fost incendiată la Kiev.

Potrivit presei din țara vecină, în dimineața zilei peste gardul locuinței a fost aruncată o sticlă cu o substanţă inflamabilă. Astfel, imobilul a ars „în totalitate”.

„Recenta serie de aparente atacuri împotriva persoanei şi bunurilor” Valeriei Gontareva „este inacceptabilă”, a declarat pe Twitter reprezentanţa Comisiei Europene în Ucraina, cerând autorităţilor „să-i aducă în faţa justiţiei” pe cei vinovaţi „fără întârziere”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a denunţat şi el într-un comunicat o „crimă brutală”.

Apropiată de fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, Gontareva a fost numită la conducerea Băncii Centrale a Ucrainei în 2014, la puţin timp după începerea conflictului cu separatiştii proruşi în Donbas, ceea ce a declanşat o gravă criză economică în ţară.

Apreciată de Occident pentru reformarea şi asanarea sectorului bancar ucrainean, Valeria Gontareva şi-a părăsit postul în 2018. Ea a fost acuzată de detractori că nu a făcut suficient împotriva devalorizării monedei naţionale.

Aflată în conflict cu oligarhul Igor Kolomoiski, ea afirmă că a primit în trecut ameninţări din partea acestuia. Gontareva îl acuză pe oligarh de sifonarea a 5,5 miliarde de dolari de la prima bancă a ţării PrivatBank, ceea ce a dus la naţionalizarea acesteia într-un moment când banca era în prag de colaps în 2016.

Igor Kolomoiski, revenit în Ucraina anul acesta după ce a stat mai mult timp în străinătate, este considerat un apropiat al preşedintelui Zelenski.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile