Logo Realitatea.md

Theresa May: Dacă parlamentarii britanici vor respinge acordul Brexitului, Marea Britanie riscă să nu mai părăsească UE

09 Martie 2019, 12:28 // În lume

Premierul britanic Theresa May a avertizat că dacă parlamentarii vor respinge acordul Brexitului săptămâna viitoare „nimeni nu ştie ce se va întâmpla” şi că Marea Britanie s-ar putea să nu mai părăsească UE deloc, scrie The Independent, citat de News.ro.

Foto: news.sky.com

Premierul le-a transmis parlamentarilor că ar trebui să treacă „peste amărăciunea” dezbaterii şi să susţină acordul pentru ca ţara să poartă merge mai departe.

May a avut însă şi un mesaj către UE, în care cere blocului european să fie mai deschisă pentru a se găsi un compromis.

Vorbind la Grimsby, May a afirmat că Parlamentul „va avea o alegere crucială: să susţină acordul Brexitului sau să îl respingă”.

„S-ar putea să nu părăsim UE timp de mai multe luni, s-ar putea să o părăsim fără protecţiile oferite de un acord. S-ar putea să nu plecăm niciodată”, a precizat May.

May le-a amintit parlamentarilor că 33,5 milioane de oameni au participat la referendumul din 2016 şi că votul a fost în favoarea ieşirii din UE.

May a declarat: „Brexitul nu aparţine parlamentarilor. Aparţine întregii ţări. Aparţine oamenilor care au votat în favoarea sa şi doresc să fie implementat, pentru a ne îndrepta spre un viitor prosper”. „Şi acel viitor mai prosper aparţine de asemenea celor care au votat împotriva Brexitului şi care se aşteaptă ca politicienii să ajungă la compromisuri pentru a uni ţara”, a precizat May.

Downing Street a confirmat că prim-ministrul a vorbit la telefon cu omologii săi din Bulgaria, Danemarca şi Portugalia joi seara şi este aşteptată să aibă alte convorbiri telefonice cu liderii UE în următoarele zile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.3178%
USD USD 17.4143 -0.5443%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.2784%
UAH UAH 0.7026 -1.0980%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile