Logo Realitatea.md

Thorbjorn Jagland îndeamnă partidele de la noi să fie responsabile și solicită opinia Comisiei de la Veneția

10 Iunie 2019, 09:04 // Politica

Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a venit cu o reacție în legătură cu situația politică din Republica Moldova.

„Sunt extrem de îngrijorat de ultimele evoluții din Republica Moldova. Fac apel la Parlamentul ales în mod democratic, la Guvernul legitim și la toate forțele politice să acționeze cu reținere și responsabilitate. Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor internaționale de drept.

Într-un stat democratic toți trebuie să respecte Constituția, în caz de incertitudine este întotdeauna necesar un sfat obiectiv bun. Prin urmare, am decis, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova”, a declarat Thorbjorn Jagland.

Amintim că magistrații Curții Constituționale au declarat decretul președintelui privind desemnarea Maiei Sandu la funcția de prim-ministra și numirea noului Guvern al Republicii Moldova - neconstituționale.

La fel, neconstituțională a fost declarată alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului, dar și toate actele legislative adoptate de deputați la date de 8 iunie și ulterior.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5269 -0.8762%
USD USD 17.7138 -0.2607%
RUB RUB 0.2759 -0.1809%
RON RON 4.1228 -0.8942%
UAH UAH 0.7143 -0.2374%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile