Logo Realitatea.md

Tiraspolul refuză să discute despre posturile grănicerești instalate ilegal în zona de securitate

08 Martie 2019, 18:09 // Politica

La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 7 martie, Delegația Republicii Moldova a readus în atenție problema legată de activitatea necontrolată a structurilor militare de „grăniceri” instituite ilegal de Tiraspol. Prezența acestora în Zona de Securitate reprezintă o sfidare vădită a prevederilor Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992, prin care părțile s-au obligat să retragă toate formațiunile militare ce nu fac parte din Forțele Mixte de Pacificare.

Propunerea Delegației moldovenești de a pune în agenda ședinței această problemă și de a obliga partea transnistreană să elimine posturile „grănicerești” a fost respinsă reprezentanții Tiraspolului. În consecință, s-a decis că o discuție pe marginea acesteia va urma pe platforma întrevederilor la nivel de copreședinți ai Comisiei cu participarea a câte unui reprezentant din partea Misiunii OSCE și Ucrainei.

Comisia a luat act de raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 28 februarie - 6 martie curent.

În cadrul aceleiași ședințe, CUC a aprobat în funcție doi observatori militari din partea Federației Ruse.

Totodată, Misiunea OSCE în Moldova l-a propus pe Michael Schieder în calitate de reprezentant al său în Comisia Unificată de Control.

Următoarea reuniune a Comisiei Unificate de Control va avea loc la 14 martie 2019 în orașul Bender.

CITEȘTE ȘI:

Separatiștii își fac de cap! Conducerea secției de votare din Anenii Noi, reținută la postul mixt de control din Varnița

Poliția a deschis o cauză penală pe un incident care a avut loc la un așa-zis post de grăniceri

(VIDEO) Viitoarea majoritate parlamentară, subiect de presă în Transnistria: În Moldova nimic nu este imposibil

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile