Logo Realitatea.md

Tiraspolul ripostează în legătură cu limitarea accesului băncilor transnistrene pe piaţa valutară a Moldovei

22 Septembrie 2019, 16:58 // Economie

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a lansat o iniţiativă „în legătură cu limitarea accesului băncilor transnistrene pe piaţa valutară a Moldovei" şi solicită Sovietului Suprem din regiunea separatistă să o examineze „în regim de urgenţă legislativă până la 26 septembrie".

Foto: crimemoldova.md

Krasnoselski vrea modificarea „legii cu privire la unele măsuri de stat suplimentare care vizează minimizarea impactului negativ al factorilor economici externi", astfel încât exportatorii de energie electrică " să efectueze vânzarea obligatorie a 95% din câştigurile valutare în rezerva valutară a RMN exclusiv în dolari americani, indiferent de valuta în care au fost încasate veniturile", transmite Infotag. 

În acelaşi timp, se prevede majorarea termenului de emitere a prescripţiei pentru vânzarea obligatorie a veniturilor în valută străină de la două la şapte zile lucrătoare. Singurul exportator de energie electrică din regiune este CERS Moldovenească, deţinută de compania rusă „Inter RAO". Exporturile sunt realizate numai în Republica Moldova şi constituie aproximativ 22% din exportul total de mărfuri din regiune – „adică are un impact esenţial asupra stării pieţei interne de schimb valutar a republicii prin primirea veniturilor valutare în lei moldoveneşti", recunosc autoritățile sepratiste.

Potrivit autorului iniţiativei, „limitarea accesului agenţilor economici şi băncilor transnistrene la piaţa valutară a Moldovei reprezintă un pericol pentru atingerea obiectivelor principale ale politicii monetare a Băncii Centrale a RMN". În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, Centrala de la Cuciurgan va solicita probabil autorităților de la Chișinău să plătească pentru energia electrică nu în lei, ci în dolari americani. Această schemă provoacă riscuri de pierderi la convertire. Practică a fost aplicată anterior, dar a dus la  majorarea datoriilor pretinse pentru energia electrică livrată din Transnistria.

Capacitățile locale permit producerea a doar un sfert din energia electrică consumată pe malul drept al Nistrului. Restul energiei este importată, în principal, de la Centrala Cuciurgan, deținută de gigantul energetic rus RAO EĂS. Krasnoselski ar fi răspuns în acest fel la „blocarea masivă de către băncile moldoveneşti a conturilor întreprinderilor transnistrene", acțiune pe care Tiraspolul o invocă drept „presiuni politice asupra Transnistriei".

Autorităţile constituționale de la Chișinău și BNM susţin, însă, că au fost închise doar două conturi ale agenţilor economici transnistreni, din motive legitime.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile